1. Różnica dwóch liczb jest równa 36. Mniejsza z tych liczb stanowi 25% większej
Ania: 1. Różnica dwóch liczb jest równa 36. Mniejsza z tych liczb stanowi 25% większej. Wyznacz te
liczby.
2. Rozwiązaniem równania 2x+m=3x−1 jset liczba −3. Wyznacz m.
6 gru 21:51
Tomek.Noah: 1) x−y=36
x=4y
3y=36
y=12
x=24
6 gru 21:53
Ania: W odpowiedziach mam x=48, y=12.
6 gru 22:05
Bogdan:
| | 1 | |
x to większa liczba, |
| x to mniejsza liczba. |
| | 4 | |
| | 1 | | 3 | | 4 | | 1 | |
x − |
| x = 36 ⇒ |
| x = 36 / * |
| ⇒ x = 48 i |
| x = 12 |
| | 4 | | 4 | | 3 | | 4 | |
6 gru 22:16
Ania: Teraz rozumiem, dzięki.
6 gru 22:20