suma ciągu geo
domi: 
Obliczyć sumę ciągu geometrycznego
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a) 1+ |
| + |
| + |
| +...+ |
| |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 1024 | |
Pomóżcie proszę
7 gru 16:59
Xxxxxx: proszę
7 gru 18:08
domi: BŁAGAM
7 gru 18:34
Święty: Znasz wzory na sumę i n−wyraz ciąg geometrycznego?
7 gru 18:42
PP: znam ale jak podstawiam to mi jakieś głupoty wychodza
7 gru 18:44
Święty: Ile wynosi iloraz ciągu w przykładzie a)?
7 gru 18:50
7 gru 18:52
Święty: Jedyne co może sprawić problem to znalezienie liczby elementów (n)
Ja to sobie rozpisałem.
a
1=1
...
Widzisz już coś?
Wzory masz na stronie
279
7 gru 18:57
PP: trzeba podstawić do wzoru na wyraz n−ty
7 gru 19:00
7 gru 19:01
PP: sorki napisałam obliczenia do przykładu b)
7 gru 19:13
PP: w przykładzie a) n=11
7 gru 19:13
PP: | | 1 | | 1 | |
wychodzi mi takie coś co z tym zrobić S11=w liczniku 1− |
| w mianowniku − |
| |
| | 2048 | | 2 | |
7 gru 19:19
PP: podpowiedzcie
7 gru 19:33
pawel: | | 1−q10 | |
Suma n początkowych wyrazów ciągu to Sn=a1 * |
| . Masz q = 0.5 czyli |
| | 1−q | |
potrzebujesz jeszcze n. Czyli teraz bierzesz wzór na "enty" wyraz ciągu, a
n = a
1*q
n−1 i
| | 1 | | 1 | |
podstawiasz. |
| =1*0,5q−1. Wychodzi 0,5n−1 = |
| . Teraz pytanie do jakiej |
| | 1024 | | 1024 | |
| | 1 | | 1 | |
potęgi podniesiona liczba |
| daje |
| , czyli inaczej do jakiej potęgi podniesiona |
| | 2 | | 1024 | |
liczba 2 daje 1024. Czyli 2*2=2
2=4, 2*2*2*2 = 2
4=16, 2*2*2*2*2*2 = 2
6=64 i tym samym
sposobem dochodzimy do 2*2*2*2*2*2*2*2*2*2=2
10=1024. Czyli (
12)
10 =
11024.
| | 1 | | 1 | |
Możemy zapisać, że: |
| 10 = |
| n−1 i wychodzi nam, że n−1=10, czyli n=11. I mamy |
| | 2 | | 2 | |
wszystko co nam potrzeba. Podstawiamy do wzoru na sumę n początkowych wyrazów ciągu.
| 4094 | |
| = 1,999023438 czyli w przybliżeniu 1,999 a w jeszcze większym przybliżeniu |
| 2048 | |
po prostu 2.
Cieszę się że mogłem pomóc. Z Chrystusem.
7 gru 19:57
PP: Dziękuję bardzo

a czy możecie pomóc mi jeszcze z przykładem b
7 gru 20:52
Święty: b) jest analogiczne do a)...
7 gru 21:02
PP: wiem ale jakieś dziwne liczby mi wychodzą
7 gru 21:10
Święty: To przedstaw rozwiązanie to powiemy gdzie, ewentualnie, jest błąd.
7 gru 21:15
PP: teraz trzeba sprowadzić do tej samej podstawy czyli 8 ale za nie bardzo wiem jak
7 gru 21:20
Święty: Ja bym to "n" obliczył na piechotkę, tak jak w poprzednim przykładzie...
7 gru 21:23
PP: | | 1 | |
no do jakiej potęgi trzeba podnieść |
| żeby wyszło 8  bo nie dojdę do tego.. chyba coś z |
| | 32 | |
minusem ?
7 gru 21:30
PP: proszę rozpiszcie mi to bo już nie daję rady siedzę nad zadaniami z matmy juz pół dnia(dostałam
ich do zrobienia 15)i już nie wyrabiam mam dość HELP
7 gru 21:35
PP:
7 gru 21:50
PP: n ma wyjść 6
7 gru 21:55
Święty: b)
a
1=16
a
2=8
a
3=4
a
4=2
a
5=1
n=10
Dalej dasz rade sama
Powodzenia
7 gru 22:12
PP: SERDECZNE DZIĘKI
7 gru 22:36