:)
Marcepan: i jeszcze 1 zad.
wskaz liczby wymierne,ktore moga byc pierwiastkami wielomianu f. wyznacz wszystkie pierwiastki
wymierne tego wielomianu.
a) f(x)=2x3−5x2−14x+8
b) f(x)=6x3+5x2−2x−1
6 gru 22:04
olek: jesli nie da sie wielomianu rozlozyc na czynniki to szukasz pierwiastkow poprzez twierdzenie
Bezouta, tzn pierwiastkami sa dzielniki wyrazu wolnego
6 gru 22:06
Marcepan: czyl w a) −8,−4,−2,−1,1,2,4,8?
6 gru 22:13
6 gru 22:20
Marcepan:
6 gru 22:22
olek: tak tez , ale tutaj masz a=2 (wspolczynnik przy najwyzszej potedze) a twierdzenie mowi ze sa to
ulamki ktore w liczniku maja dzielnik wyrazu wolnego a w mianowniku dzielnik liczby a , wiec w
tym przypadku sporo bedzie takich ulamkow.
6 gru 22:22
bardot: tak, dobrze
6 gru 22:22
olek: a w sumie to chyba tylko trzeba sprawdzic 1/2 i −1/2, bo reszta sie pokrywa
6 gru 22:24
Bogdan:
Sprawdź najpierw dzielniki całkowite:
a) np. x = −2
b) np. x = −1
6 gru 22:31