Zestaw zadań z fizyki. Pomóżcie!
Wiktor: Witam. Mam pewien poważny problem... Jestem uczniem klasy matematyczno−fizycznej i w związku z
tym zostałem poproszony przez znajomego o rozwiązanie kilku zadań które on dostał będąc na
studiach. Są to zadania z fizyki podstawowej jednakże ja jeszcze nie omawiałem tych tematów i
niewiele się mogę wypowiedzieć w kwestii tych zadań... W związku z tym prosiłbym, kto potrafi,
o szczegółowe rozwiązanie poniższych zadań − jak najczytelniej i najbardziej zrozumiale
(wzory) − ponieważ to co ktoś napisze ja w podobny sposób przepiszę, z góry dziękuję a oto
zadania:
1: W jednorodnym polu magnetycznym o indukcji 12 T na przewodnik z prądem działa siła 8 N. Ile
wyniesie siła, jeśli wartość indukcji zmaleje do 6 T ?
2. W zwojnicy zmieniono trzykrotnie natężenie prądu stałego: najpierw o 2 A w czasie 0,5
sekundy, potem o 5 A w czasie 5 sekund i następnie o 6 A w czasie 3 sekund. Jakie były
wartości wzbudzonych sił elektromotorycznych?
3. Transformator o stuprocentowej sprawności włączony jest do sieci o napięciu 230 V. Z
uzwojenia wtórnego pobierana jest moc 900 W. Ile wynosi natężenie prądu w uzwojeniu
pierwotnym?
4. Ile wynosi współczynnik samoindukcji obwodu, w którym zmiana natężenia prądu o 5 A w czasie
0,5 sekundy powoduje powstanie siły elektromotorycznej indukcji o wartości 6 V?
5. Ile wynosi wartość skuteczna napięcia prądu przemiennego, jeśli amplituda napięcia jest
równa 3 V ?
6. Jaką długość i częstotliwość ma fala radiowa wyemitowana przez radiostację o okresie drgań
własnych T=10−8 sek. ?
7. Na siatkę dyfrakcyjną mającą 400 rys na 1mm pada światło żółte o długości fali 600nm. Pod
jakim kątem obserwowany jest prążek I rzędu? Oblicz maksymalny rząd widma.
8. Pęd fotonu wynosi 1,1*10−27 kg m/sek. Oblicz długość fali tego fotonu.
9. Praca wyjścia elektronów z płytki cezowej wynosi 1,88 eV. Ile wynosi największa prędkość
wyemitowanych elektronów i napięcie hamowania, jeśli fotoefekt wywołuje światło żółte o
długości fali 570nm. Jaka jest graniczna długość fali wywołującej fotoefekt z cezu?
10. Energia atomu wodoru z elektronem na pierwszej orbicie wynosi – 13,6 eV. Oblicz długość
fali wypromieniowanej przy przejściu z orbity piątej na trzecią.
11. Oblicz energię elektronu w atomie wodoru, jeśli znajduje się on w odległości 0,53*10−10
m od jądra.
12. Oblicz energię spoczynkową 2 g masy i wyraź ją w eV.
13. Oblicz pracę wyjścia z metalu dla którego graniczna długość fali świetlnej wywołującej
fotoefekt wynosi 500nm.
14. Okres połowicznego rozpadu wynosi dla izotopu węgla 14C około 5500 lat. Ile pozostanie z 1g
tego pierwiastka po upływie 11000 lat?
15. Z chwilą śmierci organizmu węgiel 146C rozpada się na azot 147N. Zapisz równanie
tej reakcji.
6 gru 21:22
Wiktor: podbijam co by nie zniknęło w natłoku innych zadań, naprawdę bardzo zależy mi na rozwiązaniu
tego...
6 gru 21:33
Wiktor: proszę o jakiekolwiek odpowiedzi nawet poszczególnych zadań...
6 gru 21:47
Wiktor: naprawdę nikt nie potrafi mi pomóc?
6 gru 22:02
Tomek.Noah: Jesli to twoejgo kolegi ze studiow to poweidz mu zeby zrzygnowal z nich bo to sa elementarne
rzeczy ktore wystarczy do wzoru podac nic wiecej...
6 gru 22:05
Wiktor: Ale on nie studiuje fizyki. Jest w jakiejś szkole dla dorosłych i w tym semestrze miał kilka
zajęć z fizyki z czego odbyło się jedynie kilka...
6 gru 22:08
Wiktor: Poza tym tu nie chodzi o jego zdolności i umiejętność przyswajania informacji. To ja teraz mam
ten problem i chciałbym by użytkownicy tego forum pomogli mi je rozwiązać. Domyślam się
niektórych odpowiedzi ale nie potrafię tego uzasadnić wzorami, zasadami itp...
6 gru 22:13
Wiktor: Tomek, skoro mówisz że są to tak banalne zagadnienia to spróbuj choć kilka pierwszych,
proszę... Znalazłeś się na tym forum pewnie po to by spróbować swoich sił z zadaniami więc
masz pewnie chwilkę czasu...
6 gru 22:28
Wiktor: No nic... spróbuję więc jeszcze jutro.
6 gru 23:18
Wiktor: podbijam dziś z nadzieją że znajdzie się ktoś kto się zlituje...
7 gru 17:10
7 gru 17:16
Wiktor: Z niewielką nadzieją, po raz kolejny podbijam.
7 gru 19:41
Wiktor: Może jednak? Sami widzicie jak zależy mi na tym by ktoś mi z tym pomógł...
7 gru 20:30
szukacz: musi nabrać mocy urzędowej, poczekaj...
7 gru 20:32
Wiktor: Po raz kolejny, pełen nadziei proszę o rozwiązanie tych zadań.
9 gru 21:38