trygonometria
an: 1. Rozwiąż równaie:
sin3xsin2x=sin4xsin5x
2. Bez użycia kalkulatora i tablic oblicz tgπ/8 + tg 3π/8
2 gru 18:56
dd: Napisze ktoś, jak powinno sie to rozwiazać?
21 lis 18:27
21 lis 18:29
wredulus_pospolitus:
a drugie ... skorzystaj z ktoregoś tam wzoru (z tej samej strony)
21 lis 18:29
dd: W pierwszym korzystałam z tego wzoru, ale mi nie wyszło. wychodzi mi π/8 +kπ/2
a powinno: kπ/6.
W drugim mam cos takiego:
i nie wiem co dalej.
21 lis 18:37
wredulus_pospolitus:
pokaż jak liczysz pierwsze
21 lis 18:40
dd: 1/2[cos(3x−2x)−cos5x]=1/2[cos(4x−5x)−cos(4x+5x)]
1/2[cosx−cox5x]=1/2[cox−cos9x]
cosx−cos5x−cosx+cos9x=0
cos4x=0
21 lis 18:44
dd: a, wiem, nie mogę tak zrobić
21 lis 18:48
wredulus_pospolitus:
bzduuura
21 lis 18:50
dd: to jak obliczyć: sin7x*sin2x=0 ?
21 lis 18:50
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
sin3x*sin2x = |
| (sin a + sin b) ... gdzie: |
| | 2 | |
z tego wynika, że:
analogicznie robisz z prawa stroną czyli z: sin4xsin5x
co Ci zostaje (po przemnożeniu obustronnym przez 2 ... oraz redukcji sinusów tego samego kąta)
21 lis 18:52
wredulus_pospolitus:
sin7x*sin2x=0 −> sin7x = 0 lub sin2x = 0
21 lis 18:52
dd: W prawej str: a=6x, b=2x?
21 lis 19:32
wredulus_pospolitus:
nie ... jak z:
wyszlo Ci 6x i 2x
| | 6x+2x | | 6x−2x | |
toć |
| = 4x ; a |
| = 2x  |
| | 2 | | 2 | |
21 lis 19:34
dd: 9x i 1x
rety, aż wstyd przyzanć co ja wczesniej zrobiłam
21 lis 19:38
wredulus_pospolitus:
nooom
21 lis 19:43
wredulus_pospolitus:
ale ja lepszy nie byłem z pierwsza częscią
toć sin3xsin2x −> a= 5x , b=1x

się mi podzieliło przez 2 oba kąty ... ups
21 lis 19:44
dd: No dobra, wszytko pieknie, ale mi nadal nie wychodzi.
bo tak, pozostało mi: sin5x − sin9x=0
Znowu coś pomiszaam? czy może o dziwo nie?
21 lis 19:47
wredulus_pospolitus:
sin5x = sin9x
czyli:
5x = 9x + 2kπ ⋁ 5x = (π − 9x) + 2kπ
21 lis 19:53
dd: I to jest kπ/6 ?
21 lis 19:54
wredulus_pospolitus:
a pfff ... nie wiem ... policz
21 lis 19:56
dd: To jeszcze jakbyś mógł mi tak szybciutko pomóc w drugim

Będę bardzo wdzięczna.
21 lis 20:00
dd: nie, nie, coś tu jest nie halo... b= −x
21 lis 20:14
wredulus_pospolitus:
dd
| | a−b | |
przyjmij że mniejszy kąt to |
| |
| | 2 | |
21 lis 20:16
dd: ok
21 lis 20:17