Oblicz
Kama: Proszę o pomoc w obliczeniu tych przykładek:
1) x3 + x2 =0
2) x2 + 6x + 9=0
3) x2 + 6x=7
4)3 x2 + 2x − 2=0
5)2x =5 x2 +1
6)2−4x=3x
2 gru 15:13
2 gru 15:15
Kama: tylko niestety nadal tego nie rozumiem:(
2 gru 15:30
Kejti: w 1. wyłącz najpierw "x" przed nawias.
2 gru 15:32
czekolada: kwestia podstawienia do wzorów które masz podane w linku
2 gru 15:35
Kama: Czy pomożecie mi rozwiązać dla przykładu 1 i 2 przykład.
2 gru 15:42
Kama: Prosze pomóżcie:(
2 gru 16:05
nieuk: 2) a=1 b=6 c=9
3) a=1 b=6 c=(−7) − ponieważ odejmujemy 7 od obu stron aby po prawej stronie równania było 0
4) a=3 b=2 c=(−2)
5) a=(−5) b=2 c=(−1) − to samo co w przykładzie 3 tyle że oprócz cyfry 1 odejmujemy obustronnie
5x
2
6) a=0 b=(−7) c=2 − odejmujemy obustronnie 3x
Resztę masz w linku powyżej i poniżej...
https://matematykaszkolna.pl/strona/54.html
Powodzenia
2 gru 16:17
Kama: dzięki
2 gru 16:29
nieuk: zapomniałem dodać ze rozwiązaniem 6 przykładu jest zbiór pusty ponieważ a =/= 0
2 gru 16:38