pomocy
monia: Dane są punkty M=(1, −1), P=(3, 4), Q=(−1, 2). Napisać równania boków trójkąta MPQ.
Napisać równania prostej równoległej i prostej prostopadłej do prostej MP i przechodzących
przez punkt Q. Znaleźć wysokość trójkąta MNQ poprowadzoną z wierzchołka Q.
1 gru 22:35
1 gru 22:55
Gustlik: Sushi − jest lepszy sposób niż ten długi i mało strawny wzór:
Polecam taki zestaw wzorów na prostą przechodzącą przez dwa punkty:
| | yB−yA | |
a= |
| − współczynnik kierunkowy − ARCYWAŻNY WZÓR  ! Warto go znać, bo w |
| | xB−xA | |
niektórych zadaniach wystarczy obliczyć sam współczynnik kierunkowy
y=ax+b − równanie prostej w najbardziej przejrzystej postaci − zwykła funkcja liniowa.
Dla przykladu obliczę równanie prostej MP:
M=(1, −1)
P=(3, 4)
Prosta ma równanie:
Podstawiam teraz współrzędne jednego z punktów M lub P, np. P i obliczam b:
Prosta MP ma równanie:
1 gru 23:28
dero2005:

równanie prostej przechodzącej przez 2 punkty
(x
2−x
1)(y−y
1) = (y
2−y
1)(x−x
1)
bok MP
(3−1)(y+1) = (4+1)(x−1)
2(y+1) = 5(x−1)
2y+2 = 5x−5
2y−5x+2+5 = 0
−5x +2y + 7 = 0 → równanie ogólne
y =
52x −
72 → równanie kierunkowe
bok MQ
(−1−1)(y+1) = (2+1)(x−1)
−2(y+1) = 3(x−1)
−2y−2 = 3x−3
−3x − 2y +1 = 0 → równanie ogólne
y = −
32x+
12 → równanie kierunkowe
bok PQ
(−1−3)(y−4) = (2−4)(x−3)
−4(y−4) = −2(x−3)
−4y+16 = −2x+6
2x−4y+10 = 0 →równanie ogólne
y =
12x + 2
12 → równanie kierunkowe
prosta równoległa do prostej MP i przechodząca przez punkt Q(−1,2)
współczynnik kierunkowy a
q = −
32
y
q = a
qx
q+b
2 = −
32(−1) + b
2 =
32 + b
b =
12
yq = −32x + 12
prosta prostopadła do prostej MP i przechodząca przez punkt Q(−1,2)
| | −1 | |
współczynnik kierunkowy a = −1aq = |
| = 23
|
| | −32 | |
y
q = a x
q + b
2 =
23 *(−1) + b
b = 2
23
yq = 23x + 223
wysokość trójkąta MPQ wychodząca z wierzchołka Q (odległość punktu od prostej)
prosta →MP −5x + 2y + 7 = 0 punkt Q(−1,2)
A = −5 B = 2 C = 7 x
o = −1 y
o = 2
d =
16√2929
1 gru 23:50
Gustlik: Dero, a spróbuj moim sposobem − poprzez obliczenie współczynnika kierunkowego. Noże niewiele
mniej pisania, ale szybciej, bo metoda bardziej przejrzysta, niż tym długim i trudnym do
zapamiętania wzorem.
2 gru 00:10
monia: ja zrobilam to jak dero i mi wyszlo tylko w tym gdzie jest yq mam inaczej skad sie wzielo to
aq
2 gru 14:20
dero2005:
skąd się wzięło aq?
warunkiem prostopadłości prostych jest aby a1*a2 =−1
skoro a1 było −32 to a2 musi być 23 bo −32*23 = −1
2 gru 20:13