enter105: zrobiło się zamieszanie więc dodaję zadanie jeszcze raz... problem tkwi w tym, że próby
jego rozwiązania okazały się błędne... Basiu, nawet po poprawieniu pomyłki w obliczaniu
delty nie doszłam do dobrego rozwiązania.... (https://matematykaszkolna.pl/forum/6664.html)
wyznacz te wartości parametru m dla których jeden z pierwiastków równania x2-2mx+5=0
jest iloczynem liczby 0,5 i jednego z pierwiastków równania x2+4x-4m=0
13 sty 21:16
13 sty 21:23
Basia:
a możesz jeszcze podać rozwiązanie ?
13 sty 21:30
enter105: tak

m=3
13 sty 21:38
Basia:
no to nie wiem; mam inny wynik, sprawdzę jeszcze raz, ale jestem niemal pewna, że jest
dobrze
13 sty 21:48
enter105: hmm ale ten wynik jest z tego sposobu roziażania jaki przedstawiłaś wcześniej, tak?
ja próbowałam Twoim sposobem i też wychodziło inaczej... próbowałam nawet wersję że
x1=2|m|-√20 ale nic to nie zmieniło
13 sty 21:53
Basia:
Enter albo coś jest nie tak w treści zadania albo to nie jest dobre rozwiązanie
dla m=3 mamy
x2 - 6x +5 =0
x1 =1 x2 =5 sprawdź !
x2 +4x -12 =0
x3 = -6 x4 = 2 sprawdź!
jest odwrotnie niż napisałeś x4 * 0,5 = x1
jeden z pierwiastków (2) pomnożony przez 0,5 daje jeden z pierwiastków (1)
w treści masz odwrotnie; sprawdź może treść
================================================
rozwiązaniem dla zadania sformułowanego jak wyżej jest
m= √5
13 sty 21:55
Basia:
o rany sorry; dobrze jest to ja źle czytam
nic nie sprawdzaj; czekaj
13 sty 21:56
enter105: Basiu, zadanie przepisałam dobrze.. spójrz może jeszcze na wskazówki zamieszczone przeze
mnie (autorzy podali je w zbiorze przy odpowiedziach)
m=3 wskazówka: załóżmy że zadanie ma rozw. niech x=a będzie rozw pierwszego równania zaś
x=2a będzie rozwiązaniem drugiego zatem:
{a2-2ma+5=0 {a2-2ma+5=0
{4a2+8a-4m=0 |:4 skąd {a2+2a-m=0
po odjęciu równań układu stronami otrzymujemy -2ma-2a+5+m=0 czyli a(2m+2)-5-m=0
skąd wyznaczymy a= [m+5]/[2(m+1)] gdzie m≠-1 po podstawieniu a= (m+5)/(2(m+1)) do
dowolnego z dwóch powyżej zapisanych układów równań otrzymujemy
(m+5) (m+5)
(-------------- )2 -2m* ------------- + 5=0
2(m+1) 2(m+1)
skąd mamy 4m3+3m2-30m-45=0
otrzymane równanie ma tylko jeden pierwiastek m=3...
mnie one zbyt nie rozjaśniły... ale może Tobie coś dadzą
13 sty 21:57
enter105: i jak? próbujesz jeszcze?
13 sty 22:08
Eta: 
Mam rozwiązanie! pisać?
13 sty 22:19
Basia:
rozjaśniły oczywiscie
z warunków na Δ1 i Δ2 mamy m∈(√5 ; +∞)
a jest pierwiastkiem (1) ⇒ 2a musi być pierwiastkiem (2)
a2 - 2ma +5 =0
(2a)2 +4*2a -4m =0
a2 -2ma +5 =0
4a2 + 8a -4m =0 /:(-4)
a2 - 2ma +5 =0
-a2 - 2a +m =0
-----------------------
-2ma +5 -2a +m =0
m+5 = 2ma + 2a
2a(m+1) = m+5 / :2(m+1) m# -1 ale -1 nie nalezy do dziedziny
a = (m+5) / 2(m+1)
podstawiamy do równania: a2 +2a -m =0
(m+5)2 2(m+5)
------------- + ------------- -m =0
4(m+1)2 2(m+1)
(m+5)2 + 4(m+5)(m+1) - 4m(m+1)2
--------------------------------------------------- = 0
4(m+1)2
czyli licznik =0
m2 + 10m +25 + 4(m2 + m + 5m + 5) - 4m(m2 +2m + 1) =0
m2 +10m +25 +4m2 + 24m +20 - 4m3 - 8m2 -4m =0
-4m3 - 3m2 +30m +45 =0
no i teraz trzeba rozwiązać to równanie
4m3 + 3m2 - 30m - 45 =0
co autorom tej wskazówki wydaje się "drobiazgiem"
a na poziomie licealnym wcale nie jest drobiazgiem
prawdę mówiąc nie wiem jak powinno się to rozwiązywać
może jutro coś mi do głowy przyjdzie
a może Anmario będzie miał jakiś pomysł, albo b.
13 sty 22:37
Basia:
pisz pisz Eto !
13 sty 22:38
Eta:
z równania x2 +4x -4m=0 Δ= 16 +16m= 16(1+m)
√Δ= 4√1+m m≥ - 1
x1= - 2 +2√1+m
x2 = - 2 - √1+m
teraz pierw . drugiego oznaczam przez z1 i z2
to z1 = 0,5*x1 z2= 0,5*x2
z1 = -1 +√1+m z2 = -1 -√1+m
liczęwartość drugiego równania dla z1
( √1+m - 1)2 - 2m( √1+m - 1) +5=0
po podniesieniu do kwadratu i redukcji otrzymasz równanie z "m"
4m3 +3m2 - 30m - 45=0 myślę,że wiesz jak do tego dojść
W( 3) = 4*27 + 27 - 90 - 45= 135 - 135=0
czyli m=3 jest pierwiastkiem
czyli z1 jest pierw. dla m= 3
sprawdzamy czy jest jeszcze inne "m"
podziel ten wielomian trzeciego st. z "m" przez (m -3)
otrzymasz
(m-3) 4m2 +15m +15)=0 w drugim nawiasie delta ujemna
czyli nie ma więcej "m"
Odp zatem tylko m= 3
Napisz czy rozumiesz?
13 sty 22:43
13 sty 22:44
13 sty 22:47
Eta: Nawet rozwiązane na dwa sposoby

Pozdrawiam Basia! ....... moze tez tak być?
( moje rozwiązanie oczywiście!)
13 sty 22:48
Eta: Wiadomo,że się uprościło

( jak widziałam odp

ale wśród kandydatów na pierw. 1, - 1 2, - 2 ,3, -3 5, - 5......
widać że 1 i - 1 ---nie 2, -2 --- tez nie
( napisałyście m= 3 .... było mi o wiele prościej


Po co pisałyście? .... skorzystałam
13 sty 22:52
b.: No właśnie, pierwiastek całkowity wielomianu można odgadnąć w liceum
121
14 sty 08:24
Basia:
Cześć Eto!
Jasne, że może; tak naprawdę to to samo tylko inaczej zapisane.
No owszem trzeba szukać wsród dzielników wyrazu wolnego, ale jak się nie wie to jednak
jest to robota głupiego. A gdyby tak to było dopiero 45, dopiero byłoby wesoło. Nie
cierpię takich zadań.
14 sty 14:52
Basia:
O rany! Ale jestem spostrzegawcza ! Dopiero teraz dotarło domnie, że Enter to dziewczyna!
Przepraszam, że zwracałam się jak do chłopaka.Poprawię się.
14 sty 14:56
Eta: Witam!
Jak sie spało?... Dzisiaj nie bedzie mnie do 20- stej!
Później zajrzę tu do Was!..... do "białego rana"


Do pomocy masz...... " bez... dna" czyli
" złoty ..... " pr... Eulera"....

A może jeszcze ... " pewnik Euklidesa............ itp......
14 sty 14:57