Kąt ostry rombu ma miarę 30 stopni
Milena: Kąt ostry rombu ma miarę 30 stopni. Wiedząc że suma jego przekątnych jest równa 20 cm, oblicz
pole tego rombu.
27 lis 14:01
Marcin W: oznaczenia
a− bok rombu
h=0,5a − wysokosc rombu
d
1, d
2− przekatne rombu przecinajace sie pod katem prostym
Narysuj sobie romb i zauważ zaleznosci
1) a
2=d
1*d
2
2)d
1+d
2=20
| | a√3 | |
3) (0,5a)2+(a− |
| )2=d22 |
| | 2 | |
rozwiaz uklad rownan 1,2,3
27 lis 14:23
sushi_ gg6397228:
zrob rysunek
d,e, przekatne
a− bok
d+e= 20
i dwa razy twierdzenie cosinusow ( raz dla kata ostrego 30 stopni, raz dla kata rozwartego 150)
1. boki tego trojkata "a, a, d" i kat 30 stopni
2. boki tego trojkata "a, a, e" i kat 150 stopni
3. d+e= 20
trzy rownania, 3 niewiadome−−> do boju
27 lis 14:24
Marcin W:

Równość 3) jest z zakreskowanego trójkąta jakby co...
27 lis 14:28
27 lis 14:52
Milena: bardzo proszę czy mógłby ktoś to rozwiązać bo mi nie wychodzi...
29 lis 16:41