A
Beata: zapisz liczbe w postaci a x a nalezy do N
A)
√27 pod kreska ułamkowa 9
B)√16 TRZECIEGO STOPNIA RAZY√ {2√8 CZWARTEGO STOPNIA}
26 lis 12:29
asia: 
26 lis 12:34
26 lis 12:36
asia: w pierwszym wyjdzie 3


a w drugim 2 do potegi 11/6

?prosze o spr
26 lis 12:55
sushi_ gg6397228:
to jestes Beata czy Asia
26 lis 12:57
asia: beata
26 lis 12:59
sushi_ gg6397228:
a) nie bedzie golej liczby, co do b) to zapisz wzorem a nie slownie, bo tam sa dwa pierwiastki
w drugiej czesci zadania
aby zrobic stopien pierwiastka wystarczy wpsiac "p4{tutaj co ma byc pod pieriwastkiem −−>
stopien czwarty
26 lis 13:01
beata: bo mi wyszło 3 do potegi 2/2 w a
26 lis 13:03
beata: 3√16 * √24√8
26 lis 13:05
beata: do a )to tak 27 podzieliłam przz 3 i mam √9 i potem zrobiłam√32
26 lis 13:06
sushi_ gg6397228:
| | √27 | |
a) |
| zapisz licznik w postaci 3 do potegi..., to samo zrob z mianownikiem |
| | 9 | |
26 lis 13:06
beata: √33/32
26 lis 13:10
sushi_ gg6397228: mialas najpierw zapisac dla samego licznika : 3 do potegi ...
26 lis 13:11
beata: nio to 33
26 lis 13:12
sushi_ gg6397228:
oszustwo √27≠27 bo 33=27
26 lis 13:13
beata: wiem to
26 lis 13:14
sushi_ gg6397228:
w linku wykorzystaj wzor numer 5
26 lis 13:14
sushi_ gg6397228:
wiec jak bedzie z tymi obliczeniami
26 lis 13:25
beata: √33=33/2 to jest licznik a mianownik √81=√34
26 lis 13:33
beata: i wyszło 33/2 :34/2 czyli 3−1
26 lis 13:34
beata: tam nad 3 to sa potegi
26 lis 13:34
beata: bo tem pierwiastek nalezy tylko do 27
26 lis 13:35
sushi_ gg6397228:
ale nakrecilas
licznik 3
32
mianownik 3
2
| | 332 | |
ułamek |
| = 332−2=3−12 |
| | 32 | |
26 lis 13:41
beata: a w b?
26 lis 13:43
sushi_ gg6397228:
2*4√8= 21* 234 =.. 2a −−> wylicz "a"
a potem to co wyjdzie
√2*4√8=(2a )12= 2a2
26 lis 13:50
grzes: wyszło wszystko razem 253 dzielone na 24
26 lis 13:59
grzes: bo Ci sprawdziłem
26 lis 14:03