ciag aryt
Anulka1990: wskaż wzór ogólny ciągu arytmetycznego wiedząc że jego pierwszy wyraz jest równy 2 a różnica
wynosi −3
a) a=6−6n
b) a=2n−5
c)a
n=3n−1
d) a
n=5−3n
jak to obliczyc
26 lis 09:36
stanislaw:
podstawić do wzoru na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego a1 = 2 i r = −3
an = a1 +(n−1)*r
26 lis 09:44
Anulka1990: i co dalej mi wychodzi cos co nie jest w odpowiedziach
26 lis 09:48
nikka: wyjdzie, wyjdzie − wstaw, wykonaj mnożenie, doprowadź do najprostszej postaci...
26 lis 09:50
stanislaw:
an = 2+(n−1)*(−3) = 2 −3n +3 = −3n + 5 = 5 −3n
26 lis 09:53
Anulka1990: .. dziekuje
26 lis 10:00
Bogdan:
Biorąc pod uwagę wyjaśnienie podane tu
66704 można od razu wskazać odpowiedź
i nic nie obliczać. Jeśli r = −3, to jedynym wzorem spełniającym ten warunek jest d).
26 lis 10:04