ciąg arytmetyczny
Anulka1990: który z podanych ciągów jest arytmetyczny? wykonaj obliczenia.
a) a
n=n
2−3
b) b
n=(−1)
n(n+1)
d) d
n=3n−7
i jak to poobliczac

co mam wstawic za to n
26 lis 09:00
stanislaw:
za n podstawić n+1 a następnie obliczyć
an+1 − an =
26 lis 09:07
Anulka1990: a) a
n+1=(n+1)
2−3=n
2+2n+1−3=n
2+2n−2
a
n+1−an= n
2+2n−2−n
2−3=2n−5

i to nie jest ciąg arytmetyczny

a jak reszte? przy tych nawiasach i ułamkach nie wiem jak podstawic to n+1 i wgl
26 lis 09:10
stanislaw:
d) dn+1= 3(n+1) − 7 = 3n +3 −7= 3n − 4
dn+1 − dn = 3n − 4 − (3n−7) = 3n − 4 − 3n +7 = 3 ciąg jest arytmetyczny
26 lis 09:10
Anulka1990: a jak obliczyc to b i c
26 lis 09:11
stanislaw:
c) cn+1 = n+1n+1+2 = n+1n+3
cn+1 − cn = n+1n+3 − nn+2 =
26 lis 09:18
stanislaw:
bn+1 = (−1)n+1(n+1+1) = (−1)n *(−1)1 (n+2)
bn+1 − bn = (−1)n *(−1)1 (n+2) − (−1)n (n+1) = ...
26 lis 09:29
Anulka1990: dziękuj e
26 lis 09:41
Bogdan:
Dzień dobry.
Gdyby to zadanie było zadaniem zamkniętym z wyborem odpowiedzi: A, B, C, D,
to bez wykonywania żadnych obliczeń można od razu wskazać prawidłową odpowiedź.
Ciąg arytmetyczny ma wzór w postaci liniowej: an = a*n + b, przypomina wzór linii prostej
y = ax + b. Współczynnik a jest różnicą ciągu, suma a+b ma wartość a1.
W podanym zadaniu tylko odpowiedź d) spełnia ten warunek: dn = 3n − 7. Różnicą r tego
ciągu jest liczba 3.
26 lis 10:01
zaneta:
4 cze 18:13