Rozwiąż nierówność
devil_himself: Witam potrzebuje wsparcia

(x+5)
2 ≥ (2x+10)
2
x
2+10x+25 ≥ 4x
2+40x+100
y=x
2+10x+25 i y=4x
2+40x+100
a=1, b=10, c=25 i (po podzielenu 2 funkcji przez 4) a=1, b=10, c=25
f
(−1)
25 lis 19:54
devil_himself: f(−1)=16
f(−2)=25
f(−3)=36
?
25 lis 19:56
Tragos: x
2 + 10x + 25 ≥ 4x
2 + 40x + 100
przenoszę wszystko na jedną stronę
0 ≥ 3x
2 + 30x + 75
3x
2 + 30x + 75 ≤ 0
teraz liczysz deltę, a potem pierwiastki, zgodnie z
54
25 lis 19:57
Tragos: a można wcześniej podzielić na 3, wtedy masz rozwiązać nierówność:
x2 + 10x + 25 ≤ 0
25 lis 19:59
Eta:
(x+5)2 ≥ 4( x+5)2
zachodzi tylko dla x= −5 ( mamy wówczas równość)
25 lis 19:59