jak ja mam to rozwiązać ??: Podaną funkcję f(x)=x2-5x+4 zapisz w postaci kanonicznej i iloczynowej. Pomóżcie!
12 sty 16:17
Mickej: 69 tutaj masz napisane jak się to robi
12 sty 16:23
Sigma:
postać kanoniczna to
f(x) =a(x -p)2 +q gdzie W(p,q)
p= -b/2a q= - Δ/4a
u ciebie a = 1 więc policz tylko p i q Dasz radę
Powinno Ci wyjść p=5/2 q= - 9/4
czyli f( x) = (x -5/2)2 - 9/4 bo Δ= 9
postać iloczynowa to
f(x)= a(x - x1) ( x - x2) a=1 policz x1 i x2
x1 = 4 x2= 1
czyli f(x) = ( x- 4)(x -1)
12 sty 16:24
nucha: nie czaje ...jak ja mam to policzyć
12 sty 16:30