Funkcje
Pati: Wykres funkcji liniowej f przechodzi przez punkt A=(−2,−4) i przecina oś OY w tym samym punkcie
co wykres funkji g(x)=−x3+2x2−3x+4
Podaj wzór funkcji f
20 lis 16:24
Pati: Pomóżcie
20 lis 16:25
Pati: pomoże ktoś mi w tym? we wtorek matura:(
20 lis 16:35
Bogdan:
A kto będzie szeptał podpowiedzi w czasie matury?
20 lis 16:39
Pati: nikt, po prostu nie mam pomysłu na to zadanie.
20 lis 16:41
Bogdan:
Wielomian W(x) przecina oś y w punkcie o współrzędnych (0, W(0))
20 lis 16:42
Pati: aha, tego nie wiedziałam właśnie... to już dalej wiem jak zrobić. dzięki
20 lis 16:48
Wojteq25: Tak jak Bogdan napisał: wykres funkcji g(x) przecina oś w pkcie P=(0,4) , jak masz już 2 pkty
przez które przechodzi prosta korzystasz z układu równań albo ze znenego Ci pewnie wzoru:
(X
2−X
1)(Y−Y
1)=(Y
2−Y
1)(X−X
1) przechodzącego przez 2 pkty
A=(X
1;Y
1) , B=(X
2;Y
2) tutaj wszystko masz :
https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html
Czyli wzór funkcji f(x)=4x+4
20 lis 17:00