Oblicz resztę wielomianu.
sandra: Reszta z dzielenia wielomianu w(x) przez dwumian (x+2) wynosi −4; a reszta z dzielenia tego
wielomianu przez dwumian (x−3) wynosi 5. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez
x2−x−6 −> (x+2)(x−3)
13 lis 12:24
m: W(−2)=−4
W(3)=5
W(x)= (x2−x−6)*P(x)+(ax+b)
W(−2): −2a+b=−4 a=9
W(3): 3a+b=5 ⇔ b=14
R(x)= 9x+14
18 lis 21:39
agatek: reszta z dzielenia wielomianu w(x) [rzez dwumian x−2 wynosi 3, a reszta z dzielenia tego
wielomianu pzez dwumian x+1 wynosi −6. znajdz reszte z dzielenia wielomianu w(x) przez x2−x−2
9 wrz 21:51
sushi_ gg6397228:
robisz tak samo jak u góry
9 wrz 21:54
9 wrz 21:56
bezendu:
W(2)=3
W(−1)=−6
x2−x−2=(x+1)((x−2)
W(x)=P(x)*Q(x)+R(x)
W(2)=(2+1)(2−2)*Q(2)+2a+b=3
W(−1)=(−1+1)(−1−2)*Q2(−1)−a+b=−6
2a+b=3
−a+b=−6/ (−1)
2a+b=3
a−b=6
3a=9
a=3
b=−3
R(x)=3x−3
9 wrz 21:57