ciąg arytmetyczny zadanka
marcin13519: w ciągu arytmetycznym a3=5, a8=15. oblicz S10
13 lis 11:43
M4ciek:
a
3 = a
1 + 2r
a
8 = a
1 + 7r
5 = a
1 + 2r
15 = a
1 + 7r
Z ukladu wyliczasz
r oraz
a1 , wyliczasz a
10 = a
1 + 9r.
Nastepnie podstawiasz do wzoru
13 lis 11:51
marcin13519: napisz jak to powinno być bo to nie na moją głowę
13 lis 11:55
Święty: Przeanalizuj material ze strony
264 + zadania ze
1705
13 lis 12:05
M4ciek:
a
1 = 5 − 2r
15 = 5 − 2r + 7r
10 = 5r
r = 2
a
1 = 5 − 2*2
a1 = 1
a10 = a
1 + 9r
a
10 = 1 + 9*2
a
10 = 19
S
10 = 10 * 10 = 100
13 lis 12:09
M4ciek: Zlitowalem sie Swiety
13 lis 12:09
marcin13519: dzięki
13 lis 12:33