logarytm
Maja: mam prośbę mam obliczyć wartość wyrażenia log3 3√27=
mam pytanko czy to liczy się tak samo jak oblicza się x czy inaczej?
A jeszcze mam jedno pytanie ile to jest pierwiastek z 5 podniesiony do potęgi 12 ?
9 lis 09:24
sushi_ gg6397228:
3√27=3
log3 3=...
√5=512
(ab)c= ab*c
9 lis 09:26
Maja: sorki zrobiłam błąd to było log3 4√27=
ale to nie o to chodzi, nie wiem co mam dalej z tym zrobić
9 lis 09:44
sushi_ gg6397228:
zamienic na postac 3mn
9 lis 09:48
9 lis 09:51
Maja: czyli to będzie równe 14
9 lis 10:11
sushi_ gg6397228:
zgadujesz

27=3
3
9 lis 10:13
Maja: ale tam jest log3 4√27
czyli będzie 27=43
9 lis 10:17
sushi_ gg6397228:
ile to jest 27=3*3*3 wie mi ..........
4√33=
9 lis 10:30