oblicz wartosci pozostalych funkcji
Pati pomocy........: Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych, jeżeli tgaα = 3 i aα ε (180stopni
;270stopni )
7 lis 23:30
Pati pomocy........: pomocy jak mam to obliczyc?
7 lis 23:43
think:

policz c z tw.Pitagorasa
i odpowiednie funkcje trygonometryczne dla kąta α, pamiętając, że w III ćwiartce sinus i
cosinus są ujemne a tg i ctg dodatnie.
7 lis 23:47
Pati pomocy........: jak mam to obliczyc ? pomocy:(
7 lis 23:50
Tomek.Noah:

| | a | |
no nie koniecznie ja bym przyjal ze tgα= |
| =3 => a=3b |
| | b | |
| | b | | a | | b | |
ctgα=13 cosα= |
| sinα= |
| =3 |
| =3cosα a wiec sinus i cosinus mozna z jedynki |
| | c | | c | | c | |
tryg obliczyc
7 lis 23:53
think: Tomek.Noah no na pewno to będzie łatwiejsze do policzenia niż tw. Pitagorasa
8 lis 00:01
Pati pomocy........: jeseli cos α wyszedl mi √10
−−−−−−
10 i ujemne ....
jak mam obliczyc sinα teraz?
8 lis 00:08
8 lis 00:10
think: oczywiście też z minusem.
8 lis 00:10
Bogdan:
Już było niedawno
62996
8 lis 00:11
Pati pomocy........: | | −3 | |
czyli sinus ma byc |
| |
| | √10 | |
8 lis 00:13
think: tak
8 lis 00:14
Pati pomocy........: | | √−10 | | −10 | |
to czemu w cos jest |
| anie |
| |
| | 10 | | √10 | |
8 lis 00:17
Pati pomocy........:
8 lis 00:18
Pati pomocy........: 
niewim jaki ma byc cos α
8 lis 00:20
think: | | −10 | |
ale |
| to pierwsze słyszę totalna bzdura bo to by znaczyło że cosinus może |
| | √10 | |
przyjmować wartości mniejsze od −1.
8 lis 00:21
Pati pomocy........: | | 1 | |
jesteli cos2 α= |
| to jaki jest cosα |
| | 10 | |
8 lis 00:23
Pati pomocy........: aha ok
8 lis 00:24