Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych.
Patrycja Pomocy....:(: Niewiem jak mam rozwiazać pomocy
Oblicz wortości pozostałych funkcji trygonometrycznych jezeli tgα =3 i α ε(180stopni i 270
stopni)
5 lis 22:23
Eta:
tgα= 3 α€ III ćw
| | sinα | |
tgα= |
| =3 to sinα= 3*cosα
|
| | cosα | |
teraz z jedynki trygonometrycznej:
sin
2α+ cos
2α=1
9cos
2α+ cos
2α=1
| | √10 | | √10 | |
to cosα= |
| lub cosα= − |
|
|
| | 10 | | 10 | |
sin α= ......... lub sinα=......... dokończ
5 lis 22:31
Patrycja Pomocy....:(: niemam pojecia ile wynosi sinα ?
5 lis 23:26
sushi_ gg6397228:
| sin α | |
| = 3 podstawiasz za cosinusa i masz sinusa |
| cos α | |
5 lis 23:44
Patrycja Pomocy....:(:
6 lis 00:06
sushi_ gg6397228:
| | √10 | |
za cosinusa wstawiasz |
| i masz sinusa |
| | 10 | |
| | −√10 | |
za cosinusa wstawiasz |
| i masz sinusa |
| | 10 | |
to chyba umiesz zrobic
6 lis 00:09
sushi_ gg6397228:
| | −√10 | |
masz III cwiartke wiec tylko cos α= |
| ( bo sin i cos sa ujemne) |
| | 10 | |
6 lis 00:13
Bogdan:

Można skorzystać z
417
r =
√1 + 9 =
√10
| | y | | −3 | | x | | −1 | |
sinα = |
| = |
| , cosα = |
| = |
| , |
| | r | | √10 | | r | | √10 | |
| | y | | −3 | | x | | −1 | | 1 | |
tgα = |
| = |
| = 3, ctgα = |
| = |
| = |
| |
| | x | | −1 | | y | | −3 | | 3 | |
6 lis 00:35