wiedząc, ze:
Izz: log320 = a i log315 = b , oblicz: log2360
7 lis 15:32
M4ciek: Analogiczne zadanie jak to ,ktore przed chwila rozwiazala Ci Basia , sprobuj sama cos
tutaj zapisac.
7 lis 15:33
7 lis 15:35
renata: oblicz pole rownolegloboku, podstawa ma 15cm, a wysokosc jest o 60 mm krotsza
7 lis 15:38
Basia:
1. Jak się liczy pole równoległoboku ?
2. Dlaczego piszesz w cudzym poście ?
7 lis 15:43
Izz: ja bym zamienila:
| | log3360 | |
log2360= |
| tylko wlasnie nie wiem co dalej, tak sa dobre te liczby w tym |
| | log32 | |
przykladzie, ze brakuje mi pomyslow jak uzyskac to 360 i 2
7 lis 15:45
sushi_gg6397228:
Nie podpalajcie sie, macie inna podstae, wiec sie tego tak hoop siup nie zrobi z tymi
logarytmami
7 lis 15:46
Izz: wlasnie chcialam uzyskac jakas podpowiedz, bo ja znam zasady obliczania tylko wlasnie na tym
etapie mam problem
7 lis 15:47
Godzio:
To było moje ostatnie zadanie domowe

zaraz napiszę rozwiązanie
7 lis 15:50
Izz: dziekuje

wlasnie tez mam to zadane do domu
7 lis 15:51
Godzio: log
320 = a log
315 = b log
2360
a = log
320 = log
35 + 2log
32
b = log
315 = log
35 + log
33 ⇒
log35 = b − 1
| | a − b + 1 | |
a − b = 2log32 − 1 ⇒ log32 = |
| |
| | 2 | |
360 = 2
3 * 3
2 * 5 więc
| | log3360 | | 2log33 + 3log32 + log35 | |
log2360 = |
| = |
| = |
| | log32 | | log32 | |
| | | | a − b + 1 | | 2 + 3 * |
| + b − 1 | | | 2 | |
| |
= |
| = |
| | | |
| | | | a − b + 1 | | 2 * (1 + 3 * |
| + b) | | | 2 | |
| | 2 + 3a − 3b + 3 + 2b | |
= |
| = |
| = |
| | a − b + 1 | | a − b + 1 | |
7 lis 15:54
Izz: dziekuje bardzo

nigdy bym tego nie zrobila
7 lis 15:57
Grześ: log
2360=log
28+log
245=3+log
29+log
25
log
315=b
log
33+log
35=b
log
35=b−1
log
320=a
log
35+log
34=a
2log
32=a−b+1
| | 2(b−1) | |
log25=log23*log35= |
| |
| | a−b+1 | |
| | 4 | | 2(b−1) | |
3+log29+log25=3+ |
| + |
| |
| | a−b+1 | | a−b+1 | |
7 lis 15:59
Grześ: A ja sie jeszcze męczyłem
7 lis 16:00
renata: prosze o pomoc, bardzo.,
7 lis 16:06
Grześ: Po 1. załóz swój temat
Po 2. napisz jakoś bardziej przejrzyście,
Po 3. pierwsze 3,4 przykłady wystarczy podstawić do wzoru, to z wysokością i podstawą
7 lis 16:08