czy ktos mi pomorze
tara: napisz rownanie prostej przechodzacej przez punkt p=(4;2) i prostopadlej do prostej y=3x−1
5 lis 12:42
5 lis 12:46
sushi_ gg6397228:
mamy prosta prostopadla
y=a
1x+b
1
| | −1 | |
wiec wspolczynnik kierunkowy prostej bedzie a1= |
| |
| | 3 | |
| | −1 | |
y= |
| x + b1 ma przechodzic przez punkt (4,2) |
| | 3 | |
| | −1 | |
2= |
| *4 + b1 −−> wyliczymy b1 |
| | 3 | |
i podstawiamy do wzoru za a
1 i b
1
y=a
1x+b
1
5 lis 12:59
tara: ja nadal nie wiem co mam zrobic z tym zadaniem
5 lis 13:08
nikka: Niech równanie szukanej prostej ma postać y = ax+b.
Prosta ta ma być prostopadła do prostej y = 3x + 1, czyli iloczyn ich współczynników
kierunkowych (to co przed x ) ma być równy −1:
a*3 = −1
Wiemy, że szukana prosta przechodzi przez punkt P=(4,2) podstawiamy współrzędne punktu P do
szukanego równania
| | 1 | |
oblicz b i wstaw do równania y = − |
| x + b , to będzie równanie szukanej prostej. |
| | 3 | |
5 lis 13:28
tara: prosze was rozwiazcie mi to zadanie mam je na dzis
5 lis 13:45
nikka: napisał Ci Sushi , napisałam Ci ja − włóż minimum wysiłku i samodzielnie dokończ...
5 lis 13:57