XCzy naprawdę to takie trudne ,że nikt nie może mi pomóc
basiulek: W romb o boku 2 cm i kącie ostrym 60 0 wpisano okrąg . Oblicz pole czworokąta którego
wierzchołkami są punkty styczności
4 lis 21:10
Basia:
zrób rysunek do zadania
4 lis 21:14
basiulek: zrobiłam wyszedł prostokąt
4 lis 21:14
basiulek: nie mam pojęcia co dalej
4 lis 21:18
Basia:
oblicz promień okręgu korzystając z wzoru, który masz tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/874.html
podaj wynik
potem skorzystaj dwa razy z tw.cosinusów, a jeżeli go jeszcze nie znasz z tego, że trójkąt
ESH i trójkąt ESF są równoramienne (E,F,G,H punkty styczności)
4 lis 21:30
basiulek: Czy to dobra odpowiedź :
0,75 √#
4 lis 21:56
basiulek: √trzy
4 lis 21:58
Basia:
mnie promień wyszedł inny
jak liczysz pole rombu ?
4 lis 22:03
basiulek: to już jest pole prostokąta
4 lis 22:14
basiulek: pole rombu dwa razy pierwiastek z trzech
4 lis 22:14
4 lis 22:17
Basia:
a2 = r2+r2−2r*r*cos60
b2 = r2+r2−2r*r*cos120
P=a*b
4 lis 22:18
basiulek: Czyli pole = 0,75√3
4 lis 22:20
Basia:
albo bez tw.cosinusów
P= 2*12*r*r*sin120 + 2*12*r*r*sin60
(pole jest sumą pól trójkątów)
4 lis 22:20
Basia:
nieporozumienie, myślałam, że piszesz o promieniu
4 lis 22:23
basiulek: Jesteś WIELKA

!
Dzieki imienniczko

a moze wiesz jak obliczyć bez tablic sin 22,5
4 lis 22:25
Basia:
sin22,5 = sin(45−22,5)=sin45*cos22,5−cos45*sin22,5 =
| √2 | | √2 | |
| *cos22,5− |
| *sin22,5 |
| 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
sin22,5+ |
| sin22,5= |
| *cos22,5 |
| | 2 | | 2 | |
| √2 | | √2 | |
| *cos22,5=(1+ |
| )*sin22,5 |
| 2 | | 2 | |
| √2 | | 2+√2 | |
| *cos22,5= |
| *sin22,5 |
| 2 | | 2 | |
drugie równanie to sin
222,5+cos
222,5=1
podstawić za cos22,5 i rachować
korzystam zgodnie z sugestią z wzoru na sinus różnicy, ale można inaczej
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
sin45 = sin(2*22,5) = 2sin22,5*cos22,5
2sin22,5*cos22,5 = U{
√2{2}}
i znowu jedynka trygonometryczna
które prostsze to już kwestia gustu
4 lis 22:36
Bogdan:
Warto pamiętać o dwóch przydatnych tożsamościach trygonometrycznych:
| | α | | α | |
1 − cosα = 2sin2 |
| i 1 + cosα = 2cos2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | α | | 1 − cosα | | 1 − cos45o | |
sin2 |
| = |
| , sin222,5o = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
4 lis 22:59