:)
M4ciek: 1.Dane sa punkty A=(2;9),B=(6;6),C=(x,y).Odciete tych punktow tworza ciag arytmetyczny,a rzedne
− ciag geometryczny.
a)Wyznacz wspolrzedne punktu C
b)Znajdz taki punkt D,ze AD + BD + CD = 0 (Nad AD , BD , CD maja byc wektory

)
a) C=(10;4)
b)

Wiem , ze wektor AD=[X
b − X
a;Y
b−Y
a] powinien byc taki:
Wiec :
AD=[X
b − 2;Y
b −9]
Czy to wogole isc w ta strone
3 lis 18:27
M4ciek: Podbijam
3 lis 19:21
M4ciek: Podbijam i mam jeszcze problem z czyms takim:
Suma kwadratow dwoch kolejnych liczb,ktore przy dzieleniu przez 5 daja reszty 3 wynosi 1062.
Wymyslilem tyle:
n2+(n+1)2 =1062 ⇒ 2n2+2n+1=1062
n2+(n+1)2 = 5n+3 ⇒ 2n2+2n+1= 5n+3
3 lis 19:39
M4ciek: Podbijam
3 lis 20:15
Grześ: niezbyt, bo masz 5n+3, a ona niekoniecznie musi być równa n,
3 lis 20:19
M4ciek: pomozesz

?
3 lis 20:20
3 lis 20:20
Grześ: Myślę, jak napisać taką ładną liczbę do kwadratu, ale była podzielna przez 5 z resztą 3,
chwilka
3 lis 20:22
Godzio:
M4ciek treść na pewno dobra ?
3 lis 20:24
Grześ: wg mnie brakuje tu czegoś, masz obliczyć te liczby
3 lis 20:24
M4ciek: Tak tak , obliczyc te liczby
3 lis 22:50
think: ad 1a) M4ciek a która współrzędna (x,y) to odcięta a która to rzędna?
4 lis 08:30
think: co do b) to Godzio coś zjadł... mianowicie [3x
D − 18,
3y
D − 19] = [0, 0]
więc 3x
D = 18 → x
D = 6
4 lis 08:34
think: co do tej sumy kwadratów...
f(n) = n2 + (n + 1)2 = 2n2 + 2n + 1
tak sobie myślę, że może poszukaj punktu przecięcia takiej paraboli i prostej
g(n) = 5n + 3
4 lis 08:37
think: nieee to ostatnie jest źle

nie tak to się robi
bo owszem pasuje n = 2
ale też pasuje n = 7
n = 12
więc pewnie też n = 17
4 lis 08:42
think: czyli zakładam, że rozwiązaniem będą liczby postaci
n = 5k + 2
n + 1 = 5k + 3
sprawdzam:
(5k + 2)
2 + (5k + 3)
2 = 25k
2 + 20k + 4 + 25k
2 + 30k + 9 = 50k
2 + 45k + 13
5| 50k
2
5|45k
natomiast reszta z dzielenia 13 przez 5 to 3
4 lis 08:48
M4ciek: Ad.1 a) think ,ale odp. mi sie zgadza

?
A odp. do Ad.2 to liczby 228 i 233
4 lis 14:07
think: bo to za wcześnie było

sorki M4ciek oczywiście że dobrze
4 lis 14:12
think: na moje wpisy sprzez 10 należy patrzeć z przymrużeniem oka, bo jest wielceprawdopodobne, że
bredzę
4 lis 14:16
M4ciek: Czyli odciete to X , a rzedne Y tak

? Bo male zamieszanie mam
4 lis 14:16
think: to by się zgadzało
4 lis 14:18
paulina: hej maciek wpadniesz do mnie jeszcze na chwile
4 lis 14:21
M4ciek: A co z tym drugim

?
Z wyznaczeniem tych liczb , ktorych suma kwadratow dwoch kolejnych liczb,ktore przy dzieleniu
przez 5 daja reszte 3,jest rowna 1062.
4 lis 14:22
M4ciek: Bede pozniej jak cos
4 lis 14:29
think: M4ciek, nie wiem co z tym drugim zadaniem kombinowałam na różne sposoby i nijak nie
wychodzi

spróbuję spojrzeć na nie świeżym okiem jutro, bo dzisiaj mam jakiś kiepski,
kompletnie nie mogę się skoncentrować.
4 lis 19:35
M4ciek: I jak wymyslilas cos
5 lis 18:41
think: M4ciek dalej uważam że z tym zadaniem jest coś nie tak...
Możesz jeszcze raz napisać jego treść słowo w słowo?
zauważ że nie może być tak jak napisałeś, że suma kwadratów dwóch kolejnych liczba przy
dzieleniu przez 5 daje reszty 3, bo 1062 przy dzieleniu przez 5 daje reszty 2 nie 3 więc jest
to sprzeczne
6 lis 09:38