pomocy
honey: | | x3 − 4x2 − 2x + 8 | |
Dziedziną funkcji f(x) = |
| jest ? |
| | 9 − x2 | |
3 lis 17:11
sushi_ gg6397228:
kiedy mianownik sie zeruje
3 lis 17:14
sushi_ gg6397228:
D=R\{miejsca zerowe z mianownika}
3 lis 17:14
honey: czyli będzie tak:
9−x
2≠ 0
9≠x
2
√9 ≠ |x|
x≠
√9 x≠ −
√9
x≠3 x≠−3
Df= R (−3,3)


?
3 lis 17:18
sushi_ gg6397228:
ale zes to nakombinowal
9−x2=(3−x)(3+x) wzory skroconego mnozenia sie kłaniaja w PAS
D=R\{−3, 3}
3 lis 17:21
honey: ale Tobie nie wyszło −3 .. tylko 3, 3
3 lis 17:23
sushi_ gg6397228:
3−x=0 ==> 3=x
3+x=0 ==> 3=−x ==> x=−3
3 lis 17:24
honey: a tak jak ja zrobilam to jest zle?
3 lis 17:24
honey: a takie zadanie dobrze zrobiłąm:
wskaż funkcję kwadratową, której miejsca zerowe to −2, 3
y=x2−x−6
x2−x−6=0
(x−3)(x+2) = 0
x1 =3
x2 = −2
3 lis 17:26
sushi_ gg6397228:
tak jak Ty robisz na pewno nie ucza w szkole
x2−x−6=(x−3)(x+2)
x=3 lub x=−2
wiec jest OK
3 lis 17:28
honey: najmniejsza wartość funkcji kwadratowej f(x) = −2x2 + 8x + 2, gdy xE <−1,4> jest równa:
tu trzeba coś obliczać?
3 lis 17:29
3 lis 17:32
honey: hmm a mogłbys mi zacząc? a ja juz dokoncze
3 lis 17:39
sushi_ gg6397228:
| | −b | |
sprawdzamy czy wierzcholek paraboli nalezy do przedzialu <−1 ;4> p= |
| |
| | 2a | |
| | −Δ | |
jak tak to liczymy q= |
| oraz f(−1) i f(4) |
| | 4a | |
3 lis 20:17
Asia: (√3+√5)=
3 lis 21:34
Asia: √x2+8x+16≥7
3 lis 21:37