funkcje
Paulina: Prosta y=ax+b dla a<0 i b>0 przechodzi przez ćwiartki układu współrzędnych
2 lis 09:39
sushi_ gg6397228:
co to oznacza, ze "a<0 " oraz "b>0"
2 lis 09:42
Paulina: a<0 jest malejąca
2 lis 09:44
sushi_ gg6397228: tak
co oznacza "b<0"
2 lis 09:45
Paulina: współrzędna punktu przecięcia z osią y
2 lis 09:46
Paulina: czyli ćwiartka III jeśli chodzi o to b
2 lis 09:48
sushi_ gg6397228: i gdzie ona bedzie
2 lis 09:48
sushi_ gg6397228:
bedzie na osi "y" miedzy cwiartkami III i IV ( y − ujemna) postaw kropke i zrob funkcje
malejaca
czekam na rysunek
2 lis 09:49
Paulina: jeśli o rysunek to tutaj mi to strasznie długo trwa
2 lis 09:49
Paulina: w odpowiedzi mam że przechodzi przez ćwiartkę I, II i IV
2 lis 09:50
sushi_ gg6397228:
jak strasznie, robisz kreski pionowe i poziome, dajesz "o" na osi OY dla ujemnego i ciagniesz
potem
\ przez ten punkt
2 lis 09:52
Paulina: no ale chyba się odp nie zgadza
2 lis 09:53
sushi_ gg6397228:
nie wiem dlaczego ciagle pisze "b<0" ; masz "b>0" wiec przetnie os OY miedzy I i II cwiartka
2 lis 09:53
Paulina: kurczę może się w odpowiedzi pomylili ale i tak dzięki
2 lis 09:54
Paulina: a takie zadanie jak zrobić :
Najmniejsza wartość funkcji kwadratowej f(x)= −2x2+8x+2 gdy x∊<−1,4> jest równa?
2 lis 09:56
sushi_ gg6397228:

nie zrobilas rysunku i zgadujesz
2 lis 10:00
sushi_ gg6397228:
wzory na wierzcholek paraboli znasz
2 lis 10:01
Paulina: to jest to p i q
2 lis 10:03
sushi_ gg6397228: TAK
2 lis 10:07
Paulina: a to wiem p=−b/2a i q=−delta/4a
2 lis 10:09
sushi_ gg6397228:

trzeba rozpatrzec dwa przypadki
a) czy wierzcholke paraboli siedzi w podanym przedziale
wtedy sie liczy
f(−1)=...
f(4)=...
q=...
i wybiera najwieksza i najmniejsza liczba
2 lis 10:12
Paulina: a jak nie siedzi w podanym przedziale?
2 lis 10:13
sushi_ gg6397228:

b) wierzcholek nie siedzi w przedziale
2 lis 10:14
sushi_ gg6397228:
wtedy f(−1)=...
f(4)=...
2 lis 10:14
Paulina: ahm ... fajnie że tak wszystko wiesz bo dla mnie to czarna magia
2 lis 10:15
sushi_ gg6397228:

dlatego trzeba policzyc
wartosc funkcji w koncach
jak poznac ze wierzcholek siedzi w przedziale?
trzeba policzyc "p" i zobaczyc czy
−1<p<4
jezeli wierzcholek sie pokryje z ktoryms z koncow to i tak policzysz f(−1)=.. i f(4)=..
2 lis 10:17
Paulina: p mi wyszło 2 a q 10
2 lis 10:18
Paulina: czyli najmniejsza jest f(−1)
2 lis 10:20
Paulina: dzięki i sorry że tak czas zabieram
2 lis 10:22
sushi_ gg6397228:
p= 2 , q= 10
liczymy
f(−1)=..
f(4)=...
i teraz wybieramy najwieksza i najmniejsza liczbe ( liczysz szybko ) i nie piszesz wszystkiego
na forum
2 lis 10:24
Paulina: to źle że nie pisze?
2 lis 10:27
sushi_ gg6397228:
wtedy moge sprawdzic czy masz dobrze, bo potem jak ZUZA zarzucisz mi ze podaje złe wzory, ona
tez nie podawala wynikow (widac nie umie podstawic do wzoru) a potem na forum pisze ze ....
2 lis 10:47
lola : Prosta y=ax+b, dla a<0 i b>0 przechodzi przez cwiartki ukłądy współrzednych ?
17 paź 15:21