granice
gwiazdka: oblicz granicę funkcji:
x−>0
x−>
∞
c) lim (e
x+3)
x−>2
bardzo proszę o pomoc
3 lis 15:40
Tomek.Noah:
a)−1
b)2
c)e2+3
3 lis 15:53
gwiazdka: a czy mógłbyś to rozwinąć chciałąbym to zrozumiec.. czy mozesz mi to wytłumaczyc?
3 lis 16:00
cubus: Tomek.Noach
ja mam pytanie a mianowicie czemu w a) jest −1
ja bym to zrobil tak:
| | 1 | | 1 | |
i teraz x2 sie skraca... a |
| −−−−−−> 0 wiec zostaje jeden nad jeden : |
|  źle  |
| | x2 | | 1 | |
3 lis 16:05
cubus: yhm juz wiem
3 lis 16:34
gwiazdka: a czy możecie mi powiedzieć w końcu czy będzie 1 czy −1?
3 lis 16:35
cubus: przepraszam gwiazdka −1
poniewaź x−−−−> 0 a nie do +∞
3 lis 16:36
gwiazdka: a możesz mi to bardziej wytłumaczyc? i te pozostałe przykłady? prosze
3 lis 16:38
cubus: | | 1 | |
wiec tak dla x−−−>0 |
| =1 |
| | x | |
x
2=0
x
2=+
∞
| | 1 | |
przeksztalc tak te funkcje zebys widziala takie lub takie ulamki |
| |
| | x2 | |
i pozniej poskracaj i amsz wynik
3 lis 16:43
gwiazdka: aha dziękuję

a te pozostałe 2 przykłady to jak zrobić?
3 lis 16:46
cubus: yyy.. b) tą sama metoda wylacz przed nawias x
2 i skorzystaj z tego ze x−−−−−>+
∞ rozumiesz
iwesz jak
3 lis 16:48
gwiazdka: co do wyłaczenia rozumiem a co do tego ze x daży do ∞ to nie za bardzo jak mam to zrobic?
3 lis 16:51
cubus: napisz co wylaczylas ok ?
3 lis 16:53
Tomek.Noah: x dazy do np +∞ oznacza ze przyjmuje wylacz wartosci wieksze od zera jak jest −∞ przyjmuje
wartosci mniejsze od zera
3 lis 16:53
Tomek.Noah: a najlepiej zapamietac jak amsz ganice wilomianu to pamietaj to ze bierzesz wspolczynniki przy
iksach o najwiekszej potedze i juz jesli np w mianowniku jest wieksza niz w liczniku to darzy
do zera a jak owdrotnie to zalezy czy jest − czy + dazy do nieskonczonosci
3 lis 16:54
3 lis 17:00
cubus: bardzo dobrze wiec teraz zgodnie z tym co wyzej napisalem masz poskracac a 1−x
2 napisac ze
dazy do zera i wychodzi 2
3 lis 17:03
3 lis 17:03
gwiazdka: dzięki za pomoc
3 lis 17:08
cubus: czyli juz jasne

a ostatni

ja nie umiem ale moze sie orzy okazji naucze

3 lis 17:09
gwiazdka: ostatniego jeszcze nie rozkminiałam powoli musze sobie poprzeglądać te przykłady które dał
sushi gg6397228
3 lis 17:12
sushi_ gg6397228:
ostatni tak jak pierwszy podstawiamy liczbe (granice) pod "x" i wyliczany co bedzie
3 lis 17:12
gwiazdka: a jeszcze mam taki przykładzik:
rozwiąż równanie
x3cosx√1+tg2x=1
3 lis 17:13
Tomek.Noah: oczywiscie zalozenia musza byc ze to co pod pierwiastkiem ma byc ≥0 to zostawiam tobie a potem
majac dziedzine liczymy
x
3cosx
√1+tg2x=1
x
6cos
2x(1+tg
2x)=1
| | cos2xsin2x | |
x6(cos2x+ |
| )=1 |
| | cos2x | |
x
6(cos
2x+sin
2x)=1
x
6=1
(x=1 v x=−1 ) i x∊D
R
3 lis 17:19
sushi_ gg6397228:
zamien tg na sin/cos i wspolny mianownik
| | cos2 x +sin2 x | | 1 | |
i 1+tg2 x= |
| = |
| |
| | cos2 x | | cos2 x | |
wiec
| | cos x | |
x3 * |
| = 1 teraz rozpatrz kiedy cosinus jest + a kiedy − |
| | |cos x| | |
dostaniesz x
3 = 1 lub x
3= −1 i zalozenia
3 lis 17:19
gwiazdka: dzięki chyba ogarniam

nauka z wami staje się o wiele łatwiejsza

dzieki
3 lis 17:23