Napisz równanie stycznych do okręgu o i prostopadłych do prostej k:
zetipe1997: Napisz równanie stycznych do okręgu o i prostopadłych do prostej k:
o:(x+2)2+(y−3)2=1; k:y=x
1 lis 18:47
Eta:
1 sposób:
styczna ma równanie: y= −x +b
S( −2,3) −−− odległość środka S od stycznej równa jest r= 1
przekształcamy równanie stycznej do postaci ogólnej: x +y −b=0
| | | −2*1+3*1 −b | | | | 1−b | | |
d= |
| = |
|
|
| | √1+1 | | √2 | |
to | 1 −b |=
√2 => 1−b=
√2 v 1 −b= −
√2 b= 1+
√2 v b = 1−
√2
są dwie takie styczne:
y= −x +1+√2 i y= −x +1 −√2
2 sposób ( więcej obliczeń)
styczna:
y= −x +b
rozwiąż układ równań tej stycznej i okręgu
nałóż warunek na
Δ= 0 i wyznacz "b"
1 lis 20:06
juss: dlaczego tam jest minus −x ≤y= −x +b≥
20 sty 22:12
Eta:
prosta prostopadła do prostej y= x ma równanie y= −x+b
a1*a2= −1
20 sty 22:20
20 sty 22:20
juss: dzięki wielkie !
20 sty 22:25
grrr: pomoze ktos : okresl wzajemne polozenie prostej y=2x i okregu x2+y2−6x=0 .. pilnie
potrzebne
19 mar 20:11
wilksajs: co to jest d i skąd wziąłeś ten wzór z wartością bezwzględna? bo nigdzie nie jest to opisane
10 kwi 13:57