Wyznacz równanie prostej w postaci ogólnej przechodzącej przez punkty
GROO: Wyznacz równanie prostej w postaci ogólnej przechodzącej przez punkty
A= (−2,3) B=(1,0)
1 lis 17:36
1 lis 17:38
dws:
27 sie 15:12
Janek191:
A = ( − 2; 3) B = ( 1; 0)
Np. tak :
y =a x + b
czyli
3 = −2a + b
0 = a + b ⇒ b = − a
−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
3 − 0 = ( −2a + b) − ( a + b)
3 = − 3a
a = − 1
−−−−−−−−−
b = − a = 1
−−−−−−−−−−−−−−
zatem y = − 1 x + 1 = − x + 1 − postać kierunkowa
oraz
x + y − 1 = 0 − postać ogólna
==========
27 sie 17:44
muminek:
x
B≠x
A
| | yB−yA | |
AB: y= |
| (x−xB)+yB |
| | xB−xA | |
AB: y=−1(x−1)
AB: x+y−1=0
27 sie 21:14
i tyle:
| | 3 − 0 | |
y = ax + b, a = |
| = −1, y = −(x − 1) + 0, y = −x + 1 i tyle |
| | −2 − 1 | |
27 sie 21:18
muminek:
No i "tyle"
27 sie 21:23
Gustlik:
A= (−2,3)
B=(1,0)
Wektorami:
y=ax+b
AB
→=[1−(−2), 0−3]=[3, −3]
y=−x+b
0=−1+b
b=1
y=−x+1
0=−x−y+1
Odp: x+y−1=0
27 sie 23:52
pigor: ... .Wyznacz równanie prostej w postaci ogólnej
przechodzącej przez punkty A= (−2,3) B=(1,0) .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no to jeszcze np. tak : AB
→= [3,−3]= 3[1,−1] , to
n
→= [1.1] ⊥ [1.−1] i 1(x−1)+1(y−0)= 0 ⇔
x+y−1=0 . ..
28 sie 00:01