Prosze o roziązanie
MWard: Rozbicie namiotu na jedną dobę kosztuje 30 zł, a każda następna doba jest o 50 gr tańsza od
poprzedniej.
a) Ile kosztuje rozbicie namiotu na dwa tygodnie ?
b) Na ile dni pobytu wystarczy kwota 600 zł ?
1 lis 10:24
Święty: a)
a
1=30
a
2=29,5
r=0,5
S
14=
a1+an2n
a
n=a
1+(n−1)r
a
14=a
1+13r
....
....
b) Próbowałem ułożyć równanie, ale coś nie wychodziło, więc zrobiłem metodą prób i błędów.
Wszystko masz tutaj
264
1 lis 10:47
think:
a)masz ciąg arytmetyczny
a
1 = 30 i r = −0,5
policz a
14 = ...
b) wiesz to samo czyli a
1 i r ale nie znasz liczby dnia ale wiesz ile wynosi suma
1 lis 10:47
think: i ładnie wychodzi

tylko trzeba pamiętać, że jak się tam zasiedzimy to właściciel pola nie zacznie mam zwracać
kasy czyli jest warunek do rozwiązania
a
n ≥ 0
30 + (n − 1)*(−0,5) ≥ 0
30 − 0,5n + 0,5 ≥ 0
30,5 ≥ 0,5n
n ≤ 71

także dla n ≥ 71 ciąg przyjmuje wartość stałą a
71 = 0 ,a
72 = 0,0,0,0,0,0,0,...
1 lis 11:03