geometria analityczna
ona: Witam! Dane są dwie proste równoległe k:y+3x−1 oraz l: y=3x + 4. odlegość między tymi prostymi
wynosi? Prosze i dziekuję...
27 paź 19:42
toja: 0. dobrze podałaś treść zadania?
1. wziąć dowolny punkt na prostej np k (lub l)
2. napisać równie prostej prostopadłej do k przechodzącej przez wybrany punkt
3. Rozwiązać układ równań równanie otrzymanej prostej i prostej l
otrzymasz współrzędne punktu przecięcia np B.
4. obliczyć odległość między wybranym i otrzymanym pkt
27 paź 20:16
think: ona albo
|k − l| = | y − 3x + 1 − y + 3x + 4 | = 5
27 paź 20:32
think: wystarczy sprawdzić przesunięcie czyli wyraz wolny.
27 paź 20:32
Bogdan:

k
1: y = 3x + 4 ⇒ 3x − y + 4 = 0.
k
2: y = 3x − 1 ⇒ 3x − y − 1 = 0
Bierzemy dowolny punkt należący do jednej z podanych prostych, np.: (0, 4) z prostej k−1.
Obliczamy odległość
d tego punktu do drugiej prostej, czyli do k
2 wg wzoru
1249.
| | |3*0 + (−1)*4 − 1| | | 5 | |
d = |
| = |
| |
| | √3 + 1 | | √10 | |
Można też zastosować gotowy wzór na odległość między prostymi równoległymi:
k
1: y = a
1x + b
1
k
2: y = a
2x + b
2
27 paź 22:17
toja: Hej! Think!
Nie masz racji.
odległość między prostymi równoległymi to:
długość najkrótszego odcinka łączącego te proste.
wektor przesunięcia nie musi być do nich prostopadły (a nawet nie jest!)
27 paź 23:10