:((
Zuza: widzę że bardzo ludzie pomagają na forum, już od
tygodnia proszę żeby mi ktoś pomógł z zadaniem,
zawaliście bo nie powiem inaczej
26 paź 21:31
Godzio: To trzeba odświeżać temat cały czas, a tak na marginesie to pomoc nie jest naszym obowiązkiem
przypominam

Pokaż to zadanie to się zobaczy co da się zrobić
26 paź 21:33
Zuza: Umiecie bardzo dobrze matematykę to zdesperowanym ludziom możecie pomagać bo to dla Was mały
pikuś.
26 paź 21:36
Jack:
dajesz zadanie?
26 paź 21:37
Zuza: I tak, jak nie mylę się to już widziałeś to zadanie z walcem. A mam jeszcze inne pytania do
zadań bo ostatnio taki ktoś jak "sushi" źle mi powiedział jak liczy się odchylenie standardowe
i taką plame dałam że szok.
26 paź 21:38
Godzio: Ale pamiętaj
"mały pikuś" może oznaczać na tyle łatwe zadanie że pomagającym nie chce się go rozwiązywać
26 paź 21:38
Zuza: gdyby był to dla mnie taki mały pikuś to już dawno bym to zrobiła, ale to jest dla mnie tak
trudne że w żaden sposób nie umiem tego. Nie prosiłabym o pomoc jak bym to wiedziała.
26 paź 21:40
Godzio: Dobra daj zadanie, pewnie je widziałem ale nie chciało mi się rysować ostatnio odpuszczam sobie
zadania z stereometrii ze względu że jeśli się nie narysuje to nie pokaże schematu działania
...
26 paź 21:40
Zuza: To jest to jedno z nieszczęsnych zadań których nie trawie i nie wiem i nie rozumiem i wszystko
na raz. Pomóżcie mi
Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem, w którym przekątna o długości 12,4
cm tworzy z bokiem równym wysokości walca kąt 33 stopni. Oblicz objętość walca ( z
dokładnością do pełnych cm3).
26 paź 21:41
Zuza: TYLKO PROSZĘ NIE UCIEKAJ BO MAM JESZCZE INNE ZADANIA I DO NICH PYTANIA DOBRA?
26 paź 21:42
Zuza: wyszedł tam ten sin 33 stopni = 0,5446
i co jak nie wiem jak to zrobić dalej co z tymi stopniami, gdzie to podstawić?
26 paź 21:45
Godzio:

d = 12,4 cm
| | 2πr | | 2πr | |
sin33 = |
| = |
| = 0,545 ⇒ 2πr = 6,8696 |
| | d | | 12,4 | |
6,28r = 6,8696
r = 1,09 cm
| | H | |
cos33 = |
| = 0,839 ⇒ H = 10,4 cm |
| | d | |
V = πr
2H = 3,14 * (1,09)
2 * 10,4 = 32,656 * 1,1881 = 38,7986 ≈ 39 cm
3
26 paź 21:47
Zuza: ja nie wiem jak i kiedy ja bym do tego doszła. W szoku jestem.
26 paź 21:51
Godzio: Wszystko zrozumiałe ?
26 paź 21:52
sushi_ gg6397228:
"bo jak nie umiesz do wzoru podstawic" to .... Tobie wyjdzie
26 paź 21:57
Zuza: przy drugiej linijce jestem, rozkładam ją na łopatki chwile mi to zajmie
26 paź 21:57
sushi_ gg6397228:
a to zadanie "dwa dni temu zrobila THINK" a Zuza ciagle dupe truje z tym samym zadaniem
26 paź 21:58
Zuza: Gdyby wzór był dobry to nie byłoby problemu ale teraz to już musztarda....
26 paź 21:59
26 paź 22:00
Godzio:

"ciągle dupe truje" nie wytrzymałem
26 paź 22:00
Jack:
może ma sklerozę
26 paź 22:01
sushi_ gg6397228:
dostalas gotowy wzor, to zabralas dupe i poszlas, nawet nie raczylas sie pochwalic co tam
wyliczylas;
z tego wzoru inni liczyli i im wyszlo dobrze, a Tobie jakos źle wyszlo
26 paź 22:01
Zuza: Godzio bo jak są te normalne zadania z: 30 stopni, 45 stopni, 60 stopni i 90 stopni to jeszcze
jakość pójdę ale tu już inne to tragedia totalna u mnie.
26 paź 22:03
sushi_ gg6397228:
od 4 dni truje z tym samym zadaniem, wiec sie nei dziwie ze źle policzyla średnia i odchylenie
26 paź 22:03
Godzio: | | 1 | | √3 | |
ale to się tak samo robi jak z tymi kątami tyle że zamiast |
| czy |
| masz 0,564  |
| | 2 | | 2 | |
26 paź 22:04
Zuza: ciesz się, że ty nie musisz dupy truć
26 paź 22:05
Ewa: kolega/koleżanka sushi kilka zadań rozwiązał/a niedokładnie, z tego co widziałam...
26 paź 22:06
Zuza: Jeszcze mam to zadanie:
26 paź 22:08
Godzio:
sushi przede wszystkim daje wskazówki do rozwiązania zadania, a nie gotowe rozwiązania w
większości przypadków także tu nie ma się czego czepić
26 paź 22:08
Ewa: szkoda tylko,że znalazłam kilka błędnych 'wskazówek'.. trudno,liczy się gest.
26 paź 22:13
Zuza: Pielęgniarka szkolna przeprowadziła pomiar wagi wśród uczniów. Wyniki zapisała zgodnie z
kolejnością alfabetyczną: 48, 49,47, ( 64 uczniów jest to wszystkich wag nie będę pisała bo
zapytać aby chcę i sama zrobię). Wyznacz:
a) rozstęp wartości danych( tutaj największą wartość odjąć od najmniejszej, czyli największa
waga − najmniejsza waga?)

b) medianę i dominantę ( tutaj jeszcze nie wiem)
c) średnią masę ciała ( tutaj dodaje wszystkie wagi i dziele przez 64 prawda?)
26 paź 22:14
Godzio: c) tak

a reszty to już Ci nie pomogę bo nie miałem jeszcze statystyki
26 paź 22:16
Zuza: No właśnie Ewa dzięki że zabrałaś głos w tej sprawie, bo ten Pan/Pani kłóci się a straszne
błędy w zadaniach popełnia a później jeszcze jakieś pretensje pisze.
26 paź 22:16
Zuza: no nie gadaj, to znajdę gdzieś indziej. A i jeszcze to nieszczęsne zadanie z kartami.
Pomożesz?
26 paź 22:17
Zuza: Z talii 52 kart losujemy bez zwracania dwie. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że pierwszą
wylosowaną kartą będzie as, a drugą dama.
26 paź 22:19
Godzio:
jeśli prawdopodobieństwo to prawdopodobnie nie

ale może dać
b) co do mediany to znajdź wartość środkową
np. 1,1,1,1,2,2,2,4,4,4,5,6,6,6,6,7,7,7 −− mediana to 4
26 paź 22:19
Kejti: hmm.. ja spróbuję.. o ile nie będzie pretensji za ewentualne błędy..
26 paź 22:20
Zuza:
| | 4 | | 4 | |
To wcześniej napisałeś że to jest |
| * |
| I CO TO TRZEBA DOJECHAĆ AŻ DO 1 NA DOLE W |
| | 52 | | 51 | |
TYM UŁAMKU?
26 paź 22:20
26 paź 22:21
gwiazdka: b. wypisz sobie wszystkie wagi w kolejności od najmniejszej do największej, także te które się
powtarzają. Dominanta− liczba która występuje najwięcej razy. Mediana− jeśli jest nieparzysta
liczba wyrazów to będzie to wyraz (liczba) dokładnie na środku. A jeśli jest parzysta liczba
to dodajesz dwie z środka i dzielisz na dwa.
26 paź 22:21
Godzio:
Kejt pomoże

ja nie mam pojęcia
26 paź 22:21
Zuza: Nie, nie będzie pretensji spokojnie.
26 paź 22:21
nick: przykład A tak jak mówisz
26 paź 22:23
Zuza: Jak ktoś tak napisze porządnie i wytłumaczy to wiadomo od razu o co chodzi a nie aby wysyła
linki i tu zakres kończy się.
26 paź 22:23
Grześ: W tym akurat Zuza mogę Ci pomóc ja.
| | 4 | |
Masz na początku 4 asy i ogólnie 52 karty, a więc asa wylosuje z P1= |
| |
| | 52 | |
Talia zmniejsza się o 1 kartę i losujemy teraz damę.
Mamy 4 damy i 51 kart
Czyli prawdopodobieństwo na te dwa zdarzenia równocześnie:
26 paź 22:24
Zuza: już czaję, teraz mogę na spokojnie iść do szkoły
26 paź 22:26
Kejti:
prawdopodobieństwo wylosowania asa:
prawdopodobieństwo wylosowania damy(jako kolejnej):
prawdopodobieństwo wybrania damy zaraz po asie:
z reguły mnożenia:
jakieś pytania?
26 paź 22:26
Kejti: pff.. znowu mnie wykolegował..
26 paź 22:27
Grześ: Kurcze
Kejti, przepraszam
26 paź 22:27
Zuza: Bardzo mocno Wam dziękuje że pomogliście mi bardzo to jest dla mnie ważne. Jeszcze raz bardzo
dziękuję. Z takimi ludźmi to i nauka przyjemnie idzie.
26 paź 22:29
imię lub nick: ale zuza potrzebuje gotowca wymnóżcie jej to bo da plame że szok
26 paź 22:29
Kejti: lepiej się schowaj, bo jak Cię dopadnę..to pozostanie Ci tylko modlenie się o szybką i
bezbolesną śmierć..
26 paź 22:29
Grześ: Nie bij, wytłumacz
Kejti, czemu tak na mnie krzyczysz
26 paź 22:30
Grześ: A i Zuza oczywiście nie ma sprawy, w miarę możliwości można sobie pomagać, nie potrzeba takiej
dyskusji jakiej tu zrobiłaś, bo tu jest tyle zadań dodawanych, że część po prostu ginie, jakby
to ująć
26 paź 22:31
Kejti: bo kradniesz mi wszystkie zadania i nie mam co robić
26 paź 22:31
Godzio: Ewa ale proszę nie przeklinać
26 paź 22:32
Grześ: skąd wiesz że nick, może imię

Przecież ma dodane imię lub nick
26 paź 22:32
sushi_ gg6397228:
mam dalej ten sam
26 paź 22:32
sushi_ gg6397228:
I gdzie jest ten blad Zuzo, nabralo sie wody w usta
26 paź 22:33
Godzio:
Kejti wystarczy jedno słowo i zaraz coś Ci podrzucę
26 paź 22:33
Zuza: Ok, już nie będzie takiej dyskusji. Ale teraz biorę się za naukę tych zadań jeszcze bo muszę
obczaić jak to się wszystko robi. To dziękuje jeszcze raz Wszystkim. POZDRAWIAM DOBRANOC
26 paź 22:33
Grześ: dobra, może lepiej nie zaczynać od nowa tej dyskusji

NIech będzie jedna osoba mądrzejsza i
nie ciągnie tego tematu...
26 paź 22:34
imię lub nick: no i zuza zaglądaj do tematów które zakładasz bo ja Ci to rozwiązałem jakiś czas temu...
26 paź 22:35
Kejti: ale Ty dziwne zadania dajesz.. swoją drogą jak zobaczyłam ten sprawdzian 'trudniejszy' to śmiać
mi się chciało
26 paź 22:36
gwiazdka: ojejku co to za dyskusje tutaj...pomagajmy sobie zamiast się kłócić...
26 paź 22:36
Godzio:
aż tak

czyli mówisz że Cię nie zagięła

zobaczymy czy mnie zagną na sprawdzianie
maturalnym w czwartek z rozszerzenia
26 paź 22:37
Kejti: Ciebie? a daj spokój, to to możliwe jest?

nawiasem mówiąc możesz mi coś z logarytmów
podrzucić byle bez trygonometrii. jutro mam godzinę matmy i znów będę się nudzić..
26 paź 22:38
Godzio: hmmm logarytmów mówisz to poczekaj moment
26 paź 22:39