Zadanie
Ewa: | {p108}−√180 | |
| =  |
| √12−√120 | |
JAk to obliczyc
26 paź 15:01
Ewa: tam u góry powinno byc √180
26 paź 15:02
TOmek:
| √108−√180(√12+√120) | |
| = |
| (√12−√120)*(√12+√120) | |
| (√108−√180)*(√12+√120) | |
| ... |
| 12−120 | |
26 paź 15:07
Ewa: | | √5 | |
takim sposobem  a wynik koncowy to moze |
| |
| | 3 | |
26 paź 15:13
26 paź 15:25
Ewa: podpowie mi ktos?
26 paź 15:34
sushi_ gg6397228:
jak pokazesz swoje obliczenia to sie sprawdzi czy wyszlo tyle; nikomu nie chce sie liczyc
26 paź 15:36
Ewa: ok to poczekaj
26 paź 15:39
Ewa: | √108−√180 | | 2√27−2√45 | |
| = |
| =( TUTAJ 2 PRZED NAWIAS I SIE |
| √12−√120 | | 2√3−2√30 | |
| | 3√3−3√5 | |
SKRÓCI) = |
| = |
| | (√3−√30 | |
| | 3(√3−√5 | | √3−√5 | | 3(√3−√5) | |
|
| = |
| = |
| (usunać niewymiernosc i |
| | 3√3 | | √27 | | √3 | |
26 paź 15:52
sushi_ gg6397228:
| 3(√3−√5) | |
| do tego miejsca jest dobrze |
| √3−√30 | |
26 paź 15:54
sushi_ gg6397228:
a potem w mianowniku jakas HEREZJA
nalezy juz w tym pomecie pozbyc sie niewymiernoscimnozac przez (√3+√30) licznik i mianownik
26 paź 15:55
Ewa: a potem czemu nie nie moge odjac tych ... tego z mianownika, tak
26 paź 15:56
Ewa: aha rozumiem
26 paź 15:56
Ewa: a to co kolega tomek wyzej powiedzial tez dobre?
26 paź 15:57
sushi_ gg6397228:
nie ma takiego dzialania √a−√b≠√a−b
26 paź 15:57
sushi_ gg6397228:
On nie wyciagal czynnika przed znak pierwiastka jak TY, tylko dal od razu, wiec potem zostaja
duze liczby do wyciagania ( wiec jak nie bedzie mial kalkulatora to sie wylozy na tym)
zrobilas dobrze wyciagajac ile sie da przed znak pierwiastka
26 paź 15:59
Ewa: NO tak nie ma czegos takiego

ale jakby bylo to zycie bylo by mniej skomplikowane
26 paź 15:59
Ewa: 
OK Dziekuje Ci
26 paź 16:00
Ewa: z kosmosu liczba mi wyszla ...:(
26 paź 16:15
sushi_ gg6397228:
pokaz dalsze obliczenia tego
26 paź 16:15
sushi_ gg6397228:
zanim zaczniesz liczyc, warto zmienic kolejnosc w liczniku i mianowniku, aby liczby wyszly bez
minusow
26 paź 16:18
Ewa: dobra i tak nie umie3m tego dalej ..:(
26 paź 16:18
Ewa: glupie tooo ...ahhhh ...:(
26 paź 16:20
sushi_ gg6397228:
| 3(√3−√5) | | 3(√5−√3) | |
| = |
| = |
| √3−√30 | | √30−√3 | |
| | 3(√5−√3) | | (√30+√3) | |
= |
| * |
| = |
| | √30−√3 | | √30+√3 | |
| | 3*(√150+√15 −√90 −3) | | 3*(5√6+√15 −3√10 −3) | |
= |
| = |
| = |
| | 30−3 | | 27 | |
26 paź 16:26
Ewa: no mi tez tak wyszlo ale to juz koniec

glupia ta liczba ...
26 paź 16:28
sushi_ gg6397228: a chcesz 6 dodac do 15 i potem odjac 10

takie byly liczby wejsciowe, wiec brzydko wyszlo
26 paź 16:33
Ewa: chce ale tak nie mozna

heeh
26 paź 16:55
Ewa: jestes jeszcze?
26 paź 17:00
sushi_ gg6397228:
tak
26 paź 17:02
Ewa: | | 1 | |
a jak mam zadanie ... Udowodnij, ze.... jeśli x+y+2=1 to x2+y2+22≥ |
| |
| | 3 | |
26 paź 17:05
Ewa: to co mam z tym zrobic

1
2 jakby podstawic ze = x
2+Y
2+2
2
26 paź 17:06
Ewa: | | 1 | |
i bedzie 1≥ |
|  ? nie wiem ... |
| | 3 | |
26 paź 17:07
sushi_ gg6397228:
tam ma byc "x+y+2"
bo podobne bylo robione wczesniej na forum dla liczba "a+b+c=1" ...
26 paź 17:07
Ewa: no to moze tam z powinno byc

nom raczej Z a nie 2
26 paź 17:08
sushi_ gg6397228:
to wpisz w wyszukiwarce x2+y2+z2 ....
26 paź 17:09
26 paź 17:13
Ewa: ok nie moge znalesc ... Ale dziekuje Ci bardzo za pomoc i poświęcony mi czas
26 paź 17:13
Ewa: dziekuje
26 paź 17:14
Ewa: nie rozumiem tego przykladu w ogole ...
26 paź 17:24
sushi_ gg6397228:
wyszli od tego ze srednia kwadratowa ≥ od sredniej arytmetycznej
26 paź 17:28
26 paź 17:29
sushi_ gg6397228:
potem po prawej stronie masz x+y+z===1
| pierwiastek(x2+y2+z2) | | 1 | |
| ≥ |
| podnosza obustronnie do kwadratu |
| 3 | | 3 | |
| (x2+y2+z2) | | 1 | |
| ≥ |
| mnoza obustronnie przez "3" i masz to co chcialas |
| 3 | | 9 | |
26 paź 17:31
Ewa: przykro mi jestem idiota ...
26 paź 18:02
Ewa: co z tymco z tym x+y+z= 1
26 paź 18:02
Ewa: to w ogole nie jest tu wykorzystane
26 paź 18:04
Ewa: ok juz wiem
26 paź 18:05
Ewa: nie dobra dalej nie wiem xD to jest glupie
26 paź 18:06
sushi_ gg6397228:
| | x2+y2+z2 | | x+y+z | |
pierwiastek( |
| ) ≥ |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | x2+y2+z2 | | 1 | |
pierwiastek( |
| ) ≥ |
| do kwadratu obustronnie |
| | 3 | | 3 | |
| | x2+y2+z2 | | 1 | |
( |
| ) ≥ |
| pomnozyc przez 3 |
| | 3 | | 9 | |
26 paź 18:07
Ewa: hahahah xD
26 paź 18:09