poległszy
hania: | | 1 | |
udowodnij, że jeśli x + y + z = 1 to x2 + y2 + z2 >= |
| |
| | 3 | |
gdyby ktoś potrafił poprosze
27 wrz 21:50
Baykowsky: fajne zadanie

wydawalo sie byc proste ale tez utknalem. jednak nie poddaje sie i kombinuje
dalej
27 wrz 22:05
hania: miło, że kogoś zaintrygowało, bo mnie przygnębia i ono i mój brak wiedzy, jak sie okazuje
27 wrz 22:06
master1201: walczę też
27 wrz 22:06
think: to jest jedno z ulubionych zadań Godzia, chyba je już robił na forum...
27 wrz 22:07
Godzio:
Być może

w każdym razie ja tu widzę związek średnich
27 wrz 22:09
think: no ja też

ale nic poza tym, tylko mówiąc prawdę szczególnie się nie przyglądałam, bo Ty
uwielbiasz tego typu zadanka
27 wrz 22:09
Godzio: x + y + z = 1
| | x2 + y2 + z2 | | x + y + z | |
√ |
| ≥ |
| /2 |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
x2 + y2 + z2 ≥ |
| c.n.d |
| | 3 | |
27 wrz 22:10
Baykowsky: wiesz co ja zaczalem od podniesienia pierwszego rownania stronami do kwadratu
stad uzyskalem x
2 + y
2 + z
2 + 2xy + 2xz + 2yz = 1
teraz tylko wystarczy pokazac ze 2xy + 2xz + 2yz ≤ 2x
2 + 2y
2 + 2z
2 i
wiec przerzucasz wszystko na jedna strone i dostajesz
x
2 − 2xy + y
2 + x
2 − 2xz + z
2 + y
2 − 2zy+ z
2 ≥ 0
czyli (x−y)
2 + (z−x)
2 + (y−z)
2 ≥ 0 co jest oczywiscie prawda wiec przypadkiem rozwiazalem
zadanie
27 wrz 22:12
Godzio:
Mam skrzywienie przez
Etę z tymi średnimi i teraz w każdą nierówność próbuje je wcisnąć
27 wrz 22:12
A: Ważną informacją do tego zadania jest
Dla x, y ∊R zachodzi nierówność x2+y2 ≥ 2xy
27 wrz 22:15
Eta:

średnia kwadratowa ≥ średniej arytmetycznej
| | x2+y2+z2 | | x+y+z | |
√ |
| ≥ |
| ........ podnosząc do / 2
|
| | 3 | | 3 | |
x+y+z= 1
x
2+y
2+z
2 ≥
13
c.n.u
27 wrz 22:16
Baykowsky: no to juz wszyscy rozwiazalismy to zadanie
27 wrz 22:17
master1201: robilem tak jak Baykowsky ale blad rachunkowy i nijak wyjsc nie chcialo ale juz dziala
27 wrz 22:18
Eta:
Jak widać ............
Godzio ...... ma " skrzywienie od Ety"
27 wrz 22:19
hania: dziekuje wam za pomoc ^^
27 wrz 22:19
Baykowsky: a ja w zasadzie utknalem na tym ze 2x
2 = x
2 + x
2 i po tej chwili slabosci skasowalem
wszystko i zaczalem pisac jeszcze raz
27 wrz 22:20
halina:
6 sty 21:57
halina:
6 sty 21:58