Mickej: Dane jest równanie:
mx
2-(m-3)x+1=0 o niewidomej x
a) wyznacz zbiór wartości parametru m dla których równanie to ma dwa rożne rozwiązania
dodatnie.
b) dla jakich wartości parametru m równanie to ma rozwiązania x
1 i x
2
spełniające warunek
|x
1|+|x
2|≤1
no to podpunkt a to każdy widzi a co do podpunktu b to nie jestem przekonany może mi ktoś
podpowiedzieć jakie czary tam stosować

?
5 sty 21:29
Mickej: Nikt mnie nie kocha
5 sty 21:39
nalepek: a)
założenia:
{Δ>0
{x1*x2>0
{x1+x2>0
Δ=[-(m-3)]2-4m=m2-6m+9-4m
Δ=m2-10m+9
Δ>0
m2-10m+9>0
Δ=100-36=64 √Δ=8
m1=1
m2=9
m∈(-∞;1)u(9;+∞)
x1*x2>0
c/a >0
1/m >0
m≠0
x1+x2>0
-b/a >0
m-3/m >0
m∈(-∞;0)u(3;+∞)
bierzemy teraz pod uwagę
{m∈(-∞;0)u(3;+∞)
{m≠0
{m∈(-∞;1)u(9;+∞)
m∈(-∞;0)u(9;+∞)
5 sty 21:44
Mickej: to już sobie zrobiłem ale mimo to dziekuje
5 sty 21:47
nalepek:
co do podpunktu b
może wartość na 4 sposoby ?
1. x1+x2≤1
2. x1-x2≤1
3. -x1+x2≤1
4. -x1-x2≤1
5 sty 21:48
nalepek: chociaż nie wiem, co robić z 2 i 3
5 sty 21:48
Mickej: hmmm to może by i tak było ale za dużo kombinowania by było musi być jakiś prostszy
sposób
5 sty 21:51
Mickej: ohho
5 sty 21:51
Mickej: znowu małe literki
5 sty 21:52
Mickej: no ludzie rzućcie się na to zadanie i zróbcie je
5 sty 22:04
Jakub: Może Ci się przyda taki pomysł
|x
1|+|x
2| = | |x
1|+|x
2| | =
√ (|x1|+|x2|)2 =
√ x12 + 2|x1||x2| + x22 =
√ x12+x22+2|x1x2| = p { (x
1+x
2)
2-2x
1x
2+2|x
1x
2| }
i dalej ze wzorów Viete'a
1403
6 sty 00:23
Mickej: Już wpadłem na lepszy
6 sty 16:40
Eta: A jaki? mogę wiedzieć?
6 sty 16:55
Mickej: no ja nie daje tego pierwiastka tylko
|x1|+|x2|≤1 \()2 możemy podnieść obu stronie do kwadratu bo nie zmieni sie nam
znak
no a dalej to podobnie do Jakuba tylko mniej roboty i nie ma pierwiastków
6 sty 17:23
Ryszard: spadaj
7 sty 15:23