Kurde, nie umiem tego rozwiązać :/
nicniewiedzacy:
(
√8 −
√6)
3 * (
√8 +
√6)
3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(
3√5 +
3√3) * (
3√25 +
3√−15 +
3√9)
Jak takiego byka rozwalić?

Może ktoś pomóc

?
24 paź 15:15
Kejti: w mianowniku na pewno jest −15?
jeśli nie to można zastosować wzór na różnicę sześcianów..
24 paź 15:18
Kejti: poprawka.. sumę sześcianów i wtedy tam powinno być −15

powinno być: 5+3
24 paź 15:19
nicniewiedzacy: tak, w mianowniku jest −15
24 paź 15:22
nicniewiedzacy: W liczniku mam rozwalić wzorem skróconego mnożenia, czy jak?
24 paź 15:23
Kejti: tak, na sumę sześcianów jak napisałam
24 paź 15:23
Kejti: wróć.. miesza mi się

licznik − różnica kwadratów
mianownik − suma sześcianów
24 paź 15:24
nicniewiedzacy: chwila moment

.
Kejti, w liczniku sa sześciany

.
24 paź 15:26
nicniewiedzacy: https://matematykaszkolna.pl/strona/55.html
Tymi wzorami to rozwalam, tak?
Aż sie dziwie, bo jestem na podst matematyce, a nie brałem z sześcianami nic

.
Tzn. tych wzorów skróconego mnozenia szesciennych

.
24 paź 15:27
Kejti: wiem, że są sześciany.. ale to później.. najpierw masz postać:
(a−b)(a+b)
czyli różnica kwadratów
24 paź 15:29
Kejti: widzisz czy niezbyt?
24 paź 15:30
nicniewiedzacy: widze, widze

robie na brudno, jak cos nie tak, to zaraz dodam tutaj, jak to licze ^^
24 paź 15:31
nicniewiedzacy: Ale mam pierwiastki ij ak je rozwalic, traktowac, jak normalna liczbe, bez pierwiastka

? czy
jak?
24 paź 15:40
Kejti: (a+b)(a−b)=a2−b2
24 paź 15:42
nicniewiedzacy: O jasny gwint..
Sory, zle zrozumailem.
najpierw mam rozwalic na roznice kwadratow, to to wiem.
24 paź 15:43
nicniewiedzacy: Czyli licznik jak zrobie to wychodzi wynik: 2
za pomaca roznicy kwadratów a2 − b2
24 paź 15:44
Kejti: yhy

2
3
24 paź 15:45
nicniewiedzacy: No i teraz, jak jest kwadratowy nawias to ammy takie cos:
[2]3 = 8
mianownik caly czas przepisuje, czyli w liczniku jest 8, mianownik robie.
ale pytanie, jak sie wziac do mianownika?
wywalac czynnik przed pierwiastek?
24 paź 15:46
Kejti: mianownik −> wzór na sumę sześcianów:
a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
24 paź 15:47
nicniewiedzacy: Dobra, zabieram się teraz za to.
Wymnażając w mianowniku all wychodzi 5+3 = 8
I skracajac łądnie pięknie wychodzi wynik : 1
24 paź 15:52
Kejti: dokładnie
24 paź 15:53
nicniewiedzacy: Ahh! xD.
Ten zapach dobrego wyniku.
Zostały mi jeszcze dwa działania

Pomożesz?
24 paź 15:55
nicniewiedzacy: Dobra, zostało jedno, Jedno było banalne, ale ostatnie zostało kijowe
24 paź 15:58
nicniewiedzacy:
(3√54) + (3√81) * (√8 + √6)3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
83√2 + 83√3
24 paź 16:02
Kejti: ech. takich nie lubię

za dużo liczenia, ale już dobra..
rozbij ten pierwszy nawias:
3√54+
3√81 tzn.. wyłącz w obydwu czynnik przed nawias może to
coś rozjaśni i zapisz to tutaj.
24 paź 16:07
Kejti: czynnik przed pierwiastek**
24 paź 16:07
nicniewiedzacy: Oke:
(3√2 + 3√3) oke, to mam, co dalej Mistrzu?
24 paź 16:09
nicniewiedzacy: No, dalej, to w liczniku będzie w tym drugim nawiasie: 18 −2 = 16
24 paź 16:09
Kejti: hmm.. zjadłeś cyferkę przy pierwiastkach

teraz rozpisz ten drugi nawias..
24 paź 16:12
nicniewiedzacy: Jaką cyferkę przy pierwiastkach?

3 − go stopnia, o to ci chodzi?

Czy o co?
2 nawias − juz pisze
24 paź 16:14
nicniewiedzacy: Ten drugi wynik to za szybko mi wyszedl, tam trzeba wzor skroceonego mnozenia zastosować:
i wychodzi takie cos:
18 − 2
√36 +2 = 18 − 12 + 2 = 6+2 = 8
Mysle, ze tu gafy nie ma

.
24 paź 16:16
Kejti: (
√8+
√6)
3=
√512+18
√8+24
√6+
√216
chyba, że mówimy o dwóch różnych rzeczach albo już całkiem oślepłam
24 paź 16:25
nicniewiedzacy: A sory, bo tam jest do 3 potęgi
24 paź 16:29
nicniewiedzacy: Ej, źle przepisałem..
To jest do drugiej potęgi, sory, sory, sory − mój fatal bład..
24 paź 16:30
nicniewiedzacy: Wszystko jest dobrze, tam ma byc tow drugim nawiasie do drugiej potegi, czyli moje liczenie
jest chyba dobre, nie?
i teraz co gorsza, mianownik, jak go zrobic

?
24 paź 16:30
nicniewiedzacy: Juz się pomylilem, nie wiem, jak kompletnie to ruszyć..
24 paź 16:32
Kejti: (√8 + √6)2=8+2√48+6=14+8√3
24 paź 16:33
Mackenzie:
3√54 =
3√27 *
3√2 = 3
3√2
3√81 =
3√27 *
3√3 = 3
3√3
| 33√2 + 33√3 * (3√8 + 3√6)3 | |
| |
| 83√2 + 83√3 | |
| 3(3√2 + 3√3) * (3√8 + 3√6)3 | |
| |
| 8(3√2 + 3√3) | |
Coś zauważasz?
24 paź 16:34
Kejti: jak miło

to ja wrócę do swojej "ukochanej" aksonometrii..
24 paź 16:36
DuDi: Ej, ale ze mnie patałach.
Mówimy o innych przykładach xDD.. jaki zal ze mnie.. −.−
(
3√54 +
3√81) * (
√18 −
√2)
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
8
3√2 + 8
3√3
o tym przykladzie mowie

.
24 paź 16:38
DuDi: Sory, ale jestem jako Dudi i nicniewiedzacy, bo wstyd mi sie przyznac na oryginalnym nicku, ze
taki glupi jestem

.
24 paź 16:39
DuDi: Płakać mi sie chce, nie umiem tego rozwiązać

....
24 paź 16:40
Mackenzie: (
√18 −
√2)
2 = 18 − 12 + 2 = 8
24 paź 16:42
Kejti: więc będzie:
| 3(3√2+3√3)*(√18−√2)2 | |
| = |
| 8(3√2+3√3) | |
da się coś skrócić?
24 paź 16:43
DuDi:
aAAAAAA, super, zajarzyłem!
3 wychodzi po skróceniu.
dzieki wam!
24 paź 16:55
Kejti: nareszcie..
24 paź 16:55
Przemyk.: a3 + b3 = (a+b) . (a2 − ab + b2) bardzo bym prosił aby ktoś wyprowadził mi ten wzór, z góry
wielkie dzięki.
6 gru 16:47