Logarytmy
ewcia: Mógłby mi ktos wytłumaczyc to rozwiazanie?
log5*log20+(log2)2=
=log5(log2+log10)+(log)2=
=log5*log2+log5+(log2)2=
=log2(log5+log2)+log5=
=log2+log5=1
I mam jeszcze takie pytanie: jak liczymy np. takie cos?
log5*log5
24 paź 13:24
Grześ: Spójrz:
log5*log20+(log2)
2
Tak wygląda to równanie
24 paź 13:32
ewcia: Tak, wyglada wlasnie jak napisales.
24 paź 13:56
adam: bo podstawa logarytmu pewnie jest 10... dlatego tak to wygląda
a log5*log5 jak sie nie myle to mnożenie logarytmów zamieniało się na sumę ... czyli log5+5,
ale moge sie mylic logarytmy miałem dawno temu a matura tuż tuż
24 paź 14:03
24 paź 14:08
sushi_gg6397228:
log 5 * log 5 to zostawiamy, zapewne z czyms sie da wylaczyc przed nawias
24 paź 14:09
ewcia: jeszcze raz napisze to równanie bo widze maly blad.
log5*log20+(log2)2=
=log5(log2+log10)+(log2)2=
=log5*log2+log5+(log2)2=
=log2(log5+log2)+log5=
=log2+log5=1
Chcialam jeszcze zaznaczyc, ze druga linijjke rownania jeszcze rozumiem i korzystalam juz
wczesniej wlasnie z tych wzorow ktore podal "examder", ale nie moge dalej dojsc do tego jak
zostaly opuszczone te nawiasy, a log5*log5 nie mozna w tym przypadku zaminic na sume
log5+log5, mozna by bylo tak zrobic gdyby log5*5=log5+log5, choc pewna do kocna nie jestem. Bo
czy mozna log25 zapisac jak log5+log5. A podstawa logarytmu =10.
24 paź 14:23
sushi_gg6397228:
koniec drugiej linijki
log5(log2 +log2+log5) + log2*log2 =
log5* log2 + log5* log2 + log5* log5 +log2* log2=
log5* log2 + log5* log5 +log2*(log5 +log2)=
log5* log2 + log5* log5 +log2*(log10)=
log5* log2 + log5* log5 +log2=
log5(log2+ log5) +log2=
log5(log10) +log2=
log5 +log 2= log(5*2)= log 10 = 1
24 paź 14:35
ewcia: Dzieki teraz wszystko rozumiem, widocznie to pierwsze rozwiazanie moj nauczyciel zrobil
srkotowo, robiac wiekszosc rzeczy w pamieci, dlatego nie moglam dojsc o co w tym wszystkim
chodzi. Pozdrawiam
24 paź 14:56