Prawdopodobieństwa
Zuza: Zadanie 4
Oblicz średnią, wariację i odchylenie standardowe następujących danych surowych. Wyniki
zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.Waga (w gramach) losowo wybranych z koszyka jajek
kurzych: 41, 39, 42, 47, 36, 29, 52, 44, 42, 43, 40, 42, 41.
Proszę o pomoc bo nawet nie wiem jak za to zabrać się.
17 paź 15:22
Zuza: Pomoże mi ktoś?
17 paź 16:18
sushi_ gg6397228:
nie mow nie nie umiesz średniej policzyc
17 paź 16:46
Zuza: nie,nie umiem bo zadania nie przeczytalam.
17 paź 16:47
sushi_ gg6397228:
podwojne zaprzeczenie oznacza TAK
17 paź 16:55
Zuza: a czego taki mądry jesteś i nie błyśniesz że odchylenie standardowe umiesz obliczyć
17 paź 17:05
sushi_ gg6397228:
jka bys poszukala na forum to w piatek robilem na odchylenie i wariancje
17 paź 17:07
Zuza: gdybyś robił i byłbyś dżentelmen to dawno to już pokazał byś mi aha
17 paź 17:10
17 paź 17:12
Zuza: no to zwracam szacunek

ale sushi to nie rozumiem tam w ogóle co napisałeś
17 paź 17:13
17 paź 17:14
17 paź 17:15
sushi_ gg6397228:
0 13.01 Ala nawet podstawila do tego wzoru co podalem wczesniej
17 paź 17:15
Zuza: to średnia to dodać te wszystkie liczby i podzielić prze 13. ale tamtego dalej to nie wiem.
17 paź 17:17
sushi_ gg6397228:
wariancja=
| (pierwszy elem− srednia)2 + (drugi elem−srednia)2+ ...+ (ostatni elem−srednia)2 | |
| |
| 13 | |
17 paź 17:22
Zuza: ile to pisania ojeju
17 paź 17:23
Zuza: a to odchylenie to pierwiastek wariacji bo z tamtej strony wyczytałam
17 paź 17:25
sushi_ gg6397228:
albo zastosowac drugi wzor
| | x12 +x22+... + x132 | |
srednia kwadratów = |
| |
| | 13 | |
S(x)=
√srednia kwadratów− (srednia)2
17 paź 17:25
Zuza: ale jeszcze weź powiedz mi z tymi kartami z tamtego zadania jak to jest bo ja tego naprawde nie
obczajam.
17 paź 17:26
Zuza: nie ten pierwszy jest dobry
17 paź 17:27
sushi_ gg6397228:
a drugi to mniej liczenia, bo jak srednia nie wyjdzie liczba calkowita tylko z przecinkiem to
sie nameczysz i bedzie syf
a na karty przyjdzie czas potem
17 paź 17:30
Zuza: aha ok
17 paź 17:33