Odchylenie standardowe
Ala: Zrobiłam zadanie i nie wiem czy mi dobrze wyszło. Z zestawu liczb 10,5: 10,4: 10,2: 10,6 :9,9:
10,7 mam obliczyć średnią arytmetyczną i odchylenie standardowe. No więc średnia arytmetyczna
wyszła mi 10,4 a odchylenie standardowe w przybliżeniu 0,27. Pytam bo na obliczenie odchylenia
są dwa wzory i z jednego mi właśnie tyle wychodzi a z drugiego nie wychodzi mi nic, dlatego
chciałabym się upewnić.
15 paź 10:58
sushi_ gg6397228:
jakie stosujesz wzory na odchylenie
15 paź 11:25
Ala: Ten pierwszy wzór dzięki ktoremu wyszedł mi ten wynik to różnica między każdą z tych liczb a
srednią arytmetyczną i podniesione to do kwadratu, a na koniec wyciągam z tego pierwiastek. A
drugi wzór to kazda liczba podniesiona do kwadratu i od tego odejmuje średnią arytmatyczną tez
do kwadratu i też wyciągam z tego pierwiastek. I tak jak pisalam tym drugim wzorem mi nie chcę
wyjść. Napisz czy Tobie wyszło może ja popełniam jakiś błąd.
15 paź 12:16
sushi_ gg6397228:
| | ∑(xi − srednia)2 | |
σ2 (wariancja)= |
| |
| | n | |
odchylenie=
√σ
to teraz zapisz ten drugi wzor matematycznie a nie po polsku
15 paź 12:18
sushi_ gg6397228:
S(x)=
√(srednia z kwadratów)− (srednia)2
| | ∑(xi)2 | |
srednia z kwadratów= |
| |
| | n | |
15 paź 12:20
sushi_ gg6397228:
| | 62.3 | |
srednia wychodzi: |
| ≈10,38(3) |
| | 7 | |
15 paź 12:23
sushi_ gg6397228:
| | 647,31 | |
srednia z kwadratów= |
| ≈107,885 |
| | 6 | |
| | 647,31 | | 62,3 | |
S2(x)= |
| −( |
| )2≈0,071389 |
| | 6 | | 6 | |
S(x)≈ 0, 267187
15 paź 12:32
Ala: Co do tego wzoru co napisalaś(łeś) to robiłam podobnie:
σ=107,8−108,16
i tu mialam problem ale w ten sposób robiliśmy na lekcji.
15 paź 12:54
sushi_ gg6397228:
zasada 1: nie zaokragla sie(tak duzo) kiedy liczby sa na styku
zasada 2: zrob sobie wartosc bezwzgledna i pozbedziesz sie minusa pod pieriwastkiem
S(x)=√| (srednia z kwadratów)−(srednia)2 |
15 paź 12:58
Ala: A co do tego innego wzoru:
| | (10,5−10,4)2+(10,4−10,4)2+(10,2−10,4)2+(10,6−10,4)2+(9,9−10,4)2+(10,7−10,4)2 | |
σ= |
|
|
| | 6 | |
σ=
√0,072
σ≈0,27
To jest ten wzór dzięki któremu wyszedł mi ten wynik.
15 paź 13:01
sushi_ gg6397228:
przeciez napisalem ten wzor w poscie o 12.18
i zaokraglenie sredniej powino byc 10.38 a nie 10.40
15 paź 13:03
Ala: ok. widocznie jestem zakręcona, dzięki za pomoc.
15 paź 15:41
okooooo: oblicz srednia liczb 29 38 129 41
8 maj 11:48