może mi kotś pomóc?? prosze :))
aga: po wykonaniu działań na potegach a
−2*3 przez a
−5 otrzymamy trzeba to pokazac jak to sie
liczy mi sie wydaje ze to bd a
−1 dobrze mysle
15 paź 19:17
Jack:
dobrze
15 paź 19:21
aga: a powiedz mi liczba log 64 jest równa
log 8
2
2log8
2log32
log32log2
15 paź 19:23
15 paź 19:25
aga: a juz wiem sama doszłam 2log8 dobrze

15 paź 19:25
Jack:
dobrze
15 paź 19:26
aga: powiedz mi jak mam tak zapisane | 2− pierwiastek z 7 | jest równe
a) pierwisastek z 7− 2
b) −pierwiastek z 7+2
c) −2−pierwiastek z 7
d) pierwiastek z 7+2
to bedzie odp d tak
15 paź 19:28
Jack:
|2−√7|
A czemu stawiasz na d)?
15 paź 19:30
aga: no tak mi sie wydaje jak dobrze pamietam to jest tam coś ze zmiana znaku a kolejność chyba nie
gra roli
15 paź 19:31
Jack:
owszem zmiana znaku bp 2−√7<0.. ale obu wyrażeń!
15 paź 19:33
aga: aha czyli bedzie −2 −√7
15 paź 19:35
Jack:
też nie

Zmień znak obu wyrażeń...
15 paź 19:36
aga: czyli tak
dwa jest na plusie wiec bedzie na minusie a
√7 bedzie na plusie wiec −2+
√7 tak
15 paź 19:38
Jack:
dokładnie tak.
15 paź 19:39
aga: ale nie ma tu takiej odpowiedzi
15 paź 19:40
Jack:
jest

Dodawania jest przemienne...
15 paź 19:42
aga: aha no tak

a powiedz mi jak mam zadanie ile jest wszystkich liczb dwucyfrowych w których pierwsza cyfra
jest nie parzysta to biore pod uwage 1,3,5,7,9, a na druga biore te same ale czy zero też

czy zero nie no bo niby jest liczba neutralna
15 paź 19:44
Jack:
Powinnaś patrzeć na cyfry, a nie liczby, wśród cyfr nie rozróżnia się neutralności. Tak
więc 0 też łapie się na drugą cyfrę liczb z Twojego zadania.
15 paź 19:46
aga: aha to fajnie ze mówisz mi to bo bym nie wiedziała
a moze sz mi powiedzieć 3
20 razy 27
10 to ja musze zapisać 27 w postaci 9
310 
bo mam tu odp 3633
3
50
3
260
3
300
15 paź 19:50
Jack:
Zamień 2710 na potęgę liczby 3. Dwa wzory Ci się przydadzą: (ab)c=ab*c oraz ab * ac=
ab+c. To powinno wystarczyć.
15 paź 19:53
aga: czyli to bedzie tak
3
20 * 3
910 = 3
20 * 3
90= 3
110
15 paź 19:56
Jack:
(3
9)
10 ? Zastanów się czy przypadkiem nie (3
3)
10
15 paź 20:01
aga: no zeby było 27

no to jak bd 3
3to bd 9
no ale dobra to tak
3
20 * {3
3}
10 = 3
20 * 3
30=3
60
15 paź 20:06
Jack:
33=3*3*3=27
(33)10=330=3*3*3*3*3*3.....*3 = duuuużo więcej niż 27
ab*ac=ab + c (ostatni krok)
15 paź 20:10
aga: aha to juz wiem o co chodzi mój błąd
no tak teraz juz wiem to bd 3
50

a powiedz mi jak to bedzie
liczba 6 kreska ułamkowa
√7+3 jest równe

mozesz mi to pokaac jak trzeba to rozwiazac

krok po ktoku jak by to nie był problem
15 paź 20:15
ce es: ale jaja
15 paź 20:17
aga: czemu jaja
15 paź 20:18
15 paź 20:19
aga: czyli to bedzie tak
6 przez
√7+3 =6* (
√7+3) przez(
√7+3) *(
√7−3)= 6*
√7+3 przez 7−3

tak?
15 paź 20:24
Jack:
na końcu: 6*(....) daj nawias i będzie ok. Tak wogole to używaj składni dla wyrażeń typu
ułamki...
15 paź 20:26
aga: aha postaram sie pamietać o tym
i teraz bd 6*(
√7+3) przez 4

i co dalej

?
ps; a jak tu sie robi kreske ułamkowa bo nie moge zrobic
15 paź 20:31
15 paź 20:40
Jack:
mozesz jeszcze skrócić przez 2. Polecenie pewnie brzmiało: usuń niewymierność z
mianownika...
15 paź 20:41
aga: aha no to to bd tak
6*9√7+34=
3√7+32
?
tu to mógłbys mi pokazac rozwiazanie bo nei wiem o co chodzi a odpowiedzi sie nie zgadzaja bo
sa takie
a
3√7−98
b −3
√7+9
c3
√7+9
d −3
√7−9
15 paź 20:44
aga: nie było tylko napisane liczba 6√7+3 jest równa i tyle
15 paź 20:45
Jack:
ok, nie zauważyłem jednej rzeczy... przyjrzyj się temu co Ci wyszło w mianowniku, czyli
7−3.
15 paź 20:48
aga: no dobra tam jest 7−3 to daje 4 no i teraz co bo wychodzi na to ze to tak jest
6√7+34=
3√7+32 tak
15 paź 20:52
Jack:
zwracam uwagę na liczbę 3. Czemu ona tam stoi? Tak wogóle, używaj czasem nawiasów (szczególnie
wtedy, gdy są konieczne!)
15 paź 20:53
aga: ej no nie wiem na prawde

weź mi to wyjasnij bo juz nie wiem sama
spoko jeszcze nie załapałam wszystkiego i po woli mi idzie poprawne pisanie na tym forum
dla czego tam stoi 3?
15 paź 20:54
15 paź 21:02
aga: no dobra ale juz wyciagnełam niewymierność co z tą 3

bo nie wiem o co chodzi jest tak
6*√7+37−3
15 paź 21:05
Jack:
dobra, skąd masz 7−3 w mianowniku? Przeanalizuj to, poza tym... pamiętaj o nawiasach... W
liczniku powinien stać nawias a w nim √7+3.
15 paź 21:10
aga: no bo wyciagajac z pod pierwiastka zawsze zostaje dana liczba i podobnie jest teraz
ale nie wiem co dalej robic bo brak mi pomysłu juz

no dobra to powinno byc tak
6* (√7+3)7−3
lepiej?
15 paź 21:14
15 paź 21:18
aga: no to nie wiem ale do którego momentu jest dobrze to jest jeszcze dobrze co teraz robiłam

mozesz mi powiedziec co jest nie tak anie pokazywać mi link bo ja nie widze błedu nie wiem o co
chodzi
15 paź 21:23
Jack:
aga, chodzi mi o mianownik. Podałem Ci nawet na czerwono element który nie pasuje do
układanki. Pora czytać ze zrozumieniem.
15 paź 21:26
aga: czyli wychodzi na to ze tam bedzie sama 7
15 paź 21:27
Jack:
wzór skróconego mnożenia zastosowany w mianowniku...
15 paź 21:29
aga: nie wiem juz nic w tym momecie mozesz mi pokazac krok po kroku

nie wiem o co chodzi wiec była
bym wdzieczna jak bys mi pokazał co jest i jak trzeba to zrobic
15 paź 21:31
Jack:
linki... one Cię uratują... tylko je przeczytaj ze zrozumieniem!
15 paź 21:32
aga: no dobra jesczcze raz
jestm tu jak
6(√7+37
nie nie wiem juz dupa
15 paź 21:38
sushi_ gg6397228:
zacznij pisac od poczatku
15 paź 21:39
aga: no dobra
6p7+3= 6*(√7+3)(7+3)*(7−3) i nie wiem co dalej
15 paź 21:46
sushi_ gg6397228:
dlaczego w liczniku masz √7 +3
i nie pisz wszystkiego na jednej kresce tylko zrob dwa ułamki ( bo nic nie widac)
tworzac ułamek daj duze U a nie małe
15 paź 21:48
aga: aha no oki
ale mozesz mi pokazac jak to trzeba zrobic

napisz mi jego rozwiazanie bo własnie ciagle stoje
tu ze w liczniku zostaje mi
√7+3
15 paź 21:51
sushi_ gg6397228:
to zobacz co napisalem w tym drugim zadaniu co linka wrzucil JACK
15 paź 21:57
aga: | | 8 | | 8 | | √5+2 | |
tam napisałeś |
| = |
| * |
| |
| | √5−2 | | √5−2 | | √5+2 | |
no to z tego wynika ze tu bedzie
| 6 | | 6√7+3 | |
| = |
| i to sie skróci tak  |
| √7+3 | | √7+3 | |
15 paź 22:04
sushi_ gg6397228:
domnozylem licznik i mianownik ze znakiem przeciwnym, zrob to samo
15 paź 22:06
aga: no to jak zmienie znak to mi sie to zredukuje ale odp mi nie pasuja
15 paź 22:11
sushi_ gg6397228:
najpierw zapisz to i sie nie wykłucaj
15 paź 22:13
aga: mie wykłucam sie ale juz nie mam siły na to zadanie
prosze możesz mi je zrobic


bd wdzieczna
15 paź 22:14
sushi_ gg6397228:
ja to umiem, Ty chyba chcesz sie nauczyc to robic, rob to co mowie
15 paź 22:17
aga: tak chce ale juz mnie głowa boli i nie moge sie do konca przyzwyczaic zeby tu dobrze pisac

nie mam juz siły a czeka mnie jeszcze duzo takich zadan przy nastepnym mi bd tylko podopwiadć
oki

15 paź 22:18
15 paź 22:24
aga: weź wejdz w tamten link tam rozwiazałam i zobacz czy jest dobrze dzieki
15 paź 22:36