liczby kto pomoże??
aga: liczba 8przez
√5−2 jest równa
i trzeba to obliczyc pomoże ktoś
15 paź 19:02
aga: tam powinno byc pierwiastek z 5 −3
15 paź 19:03
15 paź 20:55
sushi_ gg6397228:
| 8 | | √5+3 | | 8*(√5+3) | |
| * |
| = |
| = |
| √5−3 | | √5+3 | | (√5−3)(√5+3) | |
| | 8*(√5+3) | | 8*(√5+3) | |
= |
| = |
| = −2(√5+3)= −2√5 −6 |
| | 5−32 | | −4 | |
15 paź 22:24
aga: dobra sprobuje to tu bd tak
| 6 | | √7−3 | | 6*(√7−3) | | 6*(√7−3 | |
| * |
| = |
| = |
| a skad Ci |
| √7+3 | | √7−3 | | (√7−3)(√7+3) | | 7−32 | |
sie tam wzieło w wynkiku minus 2

bo do tąd jest dobrze tak
15 paź 22:35
sushi_ gg6397228:
5−32=5−9=−4
teraz policz ile wyjdzie w mianowniku
stosuje (a−b)(a+b)= a2−b2
15 paź 22:37
sushi_ gg6397228:
| 8 | |
| = −2 skróciłem sobie, bo mam mnozenie w liczniku |
| −4 | |
15 paź 22:41
aga: czyli tak
6*(√7−3)−4=−3√7−9 tak?
15 paź 22:43
sushi_ gg6397228:
w mianowniku masz 7−3
2= 7−9= −2
| 6(√7−3) | |
| = −3(√7−3)= −3√7 +9 |
| −2 | |
15 paź 22:45
aga: a no tak dzieki
15 paź 22:46
aga: a powiedz mi jak mam liczba (7−2
√3}
2 jest równa to jak mam to obliczyć
15 paź 22:49
sushi_ gg6397228:
(a−b)2= a2−2ab+b2
15 paź 22:51
aga: czyli tak
7
2−2*7*2
√3+{2
√3)
2
15 paź 22:54
sushi_ gg6397228:
i dalej wychodzi ...
15 paź 22:59
aga: =49−14+4
√3+4*3=
49−14+4
√3+12= i mi wyszło 51
√3 dobrze

bo nie widze takiej odpowiedzi
15 paź 23:03
sushi_ gg6397228:
49 i +12 jest dobrze, srodek źle, tam masz mnozenie, WIEC CO ZA CUDA WYPRAWIASZ
15 paź 23:07
aga: nie wiem sama xD
15 paź 23:14
aga: czyli to bd tak 49−14−4√3+4*3?
15 paź 23:15
sushi_ gg6397228:
2*7*2√3= 28√3
15 paź 23:16
aga: czyli najpierw jest 49−2*7*2
√3+12
15 paź 23:18
sushi_ gg6397228:
tak, przeciez to podalas o 22.54
15 paź 23:22
aga: czyli wyjdzie 61−14√3
15 paź 23:23
sushi_ gg6397228:
i co ja mam z tym zrobic
co napisalem o 23.16
15 paź 23:30
aga: tak tak juz wiem spiaca jestem i źle zobaczyłam

juz wiem bd tak
61−14*2
√3=61−28
√3
15 paź 23:31
aga: liczba (√2−1)3 jest równa;
5√2−7
5√2+7
3√2−5
3√2+5
15 paź 23:41
sushi_ gg6397228:
(a−b)3= a3 −3a2b+3ab2−b3 to do tego przykladu
(a+b)3= a3+3a2b+3ab2+b3 to na sciage
15 paź 23:43
bajka:
(a−b)3= a3 −3a2b +2ab2 −b3
lub tak: ( √2−1)3= ( √2−1)2*( √2−1)=.........
15 paź 23:44
aga: (
√23−3*
√2*2*(−1)+3*
√2*(−1)
2−1
3− 2−3
√2*(−2)+3
√2−1= −4−1=−5 tak
15 paź 23:46
sushi_ gg6397228:
a3====> √23= 2*√2
−3a2b ====> − 3* √22 * 1 = −6
3ab2 ===> 3*√2 *1 = 3√2
−b3===> −13= −1
15 paź 23:51
aga: yy a mógłbyś mi to napisać normalnie

bo z tego wychodzi ze nic nie wiem o co chodzi
15 paź 23:53
sushi_ gg6397228:
o 23.43 rozpisalem nawias patrz prawa strona , o 23.51 rozpisalem kazdy skladnik z prawej
strony
wystarczy dodac ostatnie wyniki po prawej stronie

wychodzi 5
√2−7
15 paź 23:55
aga: wiadomo ze | x−2| ≤6 wskaż przedział do którego należą wszystkie liczby x o tej własności
A(−∞;−4)U(8,+∞)
B<−4,8>
C<−8,−4>
D(−∞−8>U<4,+∞)
16 paź 00:09
sushi_ gg6397228:
|x−a|≤ r ⇔ a−r ≤x≤a+r
16 paź 00:12
aga: uu teraz to nei ma mowy zebym to zrobiła nie wiem o co chodzi
16 paź 00:13
think: rozpisz moduł
|x − 2| ≤ 6 ⇔ −6 ≤ x − 2 ≤ 6
16 paź 00:13
sushi_ gg6397228:
masz przepis wiec podstaw a=2, r=6
16 paź 00:14
aga: |x−2|≤6
−6≤x−2≤6 /+2
−4≤x≤8
Odp. b <−4;8>
16 paź 00:15
sushi_ gg6397228:
tak
16 paź 00:16
aga: zdolna jednak jestem
16 paź 00:17
aga: wyrażenie W=4x2−9y2 mozna przedstawić w postaci?
16 paź 00:20
sushi_ gg6397228:
a2−b2= (a−b)(a+b)
16 paź 00:21
sushi_ gg6397228:
a2= 4x2 ==> a=2x
b2=9y2 ==> b= 3y
....=(2x−3y)(2x+3y)
16 paź 00:22
aga: ze zbioru licz 1,2,3,4,5 wybieramy dowolne dwie liczyb. wszystkich mozliwości wyboru pary licz
jest;4+3+2+1=10
tak to bd?
16 paź 00:29
sushi_ gg6397228:
jak kombinacje to
| | 5! | | 5! | | 4*5 | |
= |
| = |
| = |
| = 10 |
| | (5−3)!*2! | | 3!2! | | 2 | |
jak ma byc pojedynczo bez zwracanai to wariancje: 5*4 = 20
jak ze zwracaniem : 5*5 =25
16 paź 00:35
aga: dane sa dwa przedziały liczbowe A=<−6,3> B=(−2,7) przedział B\a to;
16 paź 00:38
sushi_ gg6397228:

gdzie jest tylko kolor zielony, a nie ma czerwonego
16 paź 00:42
aga: czyli od 3 do 7?
16 paź 00:44
sushi_ gg6397228: konce przedzialu roznicy dwoch zbiorow
domkiety \ otwarty wyjdzie "domkniety"
domkiety \ domkniety wyjdzie "otwarty"
otwarty \ otwarty wyjdzie "otwarty"
otwarty\ domkiety wyjdzie "otwarty"
16 paź 00:45
aga: czyli bd <3,7)
16 paź 00:46
sushi_ gg6397228:
w "3" zielony jest domkniety, czerwony jest "domkniety"
16 paź 00:48
aga: | | 2 | | √5 | | √25 | |
wsród licz należących do zbioru Z= {√24,√36,0,(73), |
| , |
| , |
| liczby |
| | 3 | | 4 | | 2 | |
wymiernych jest;
16 paź 00:54
sushi_ gg6397228:
wymierna:
√36= 6
16 paź 00:59