.
Rafał: zad1
a)Oblicz sume wszystkich trzynastocyfrowych liczb naturalnych
b) oblicz sume wszystkich liczb naturalnych mniejszych od 2010
c oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych wiekszych od 39 i mniejszych od 93
zad2 oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych
a) podzielnych przez 3 i mniejszych od 1000
b)niepodzielnych przez 5 i mniejszych od 500
c)mniejszych od 200, które przy dzieleniu przez 7 daj a reszte 2
Wie ktos jak to zrobic

?
12 paź 19:17
Święty: Ciąg arytmetyczny znasz?
12 paź 19:24
Rafał: tak znam
12 paź 19:25
Święty: To przykładowo w:
a) a
1=1 000 000 000 000 r=1
a
2=1 000 000 000 001
a
n=9 999 999 999 999
Podstawiasz do wzorów i liczysz. Wiecej na
264
b) a
1=1 r=1
a
2=2
a
n=2009
Analogicznie do a) i b) zrób resztę...
12 paź 19:57