Matura rozszerzona z "Gazetą Wyborczą"
Ломоно́сов: Zadania z dzisiejszego arkusza maturalnego z matematyki, poziom rozszerzony, dołączonego do
"Gazety Wyborczej" :
1. 4 pkt
Rozwiąż równanie |x + 3| + |x + 1| = x + 18
2. 5 pkt
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x
2−mx+m−1 = 0 ma dwa różne
pierwiastki rzeczywiste x
1, x
2 spełniające warunek: |x
1 − x
2| > 2x
1 * 2x
2
3. 4 pkt
Wykaż, że jeżeli, x + y = 4 to x
3 + y
3 ≥ 16
4. 4 pkt
Ciąg (a,b,4) jest arytmetyczne, a ciąg (4,a,b) jest geometryczny. Oblicz a oraz b
5. 4 pkt
| π | |
Wykaż, że jeżeli x ≠ |
| + 2kπ, gdzie k jest liczbą całkowitą, to |
| 2 | |
| π | | x | | cosx | |
tg( |
| + |
| ) = |
| |
| 4 | | 2 | | 1 − sinx | |
6. 4 pkt
Prosta przechodząca przez środek jednego z boków trójkąta równobocznego i tworząca z tym bokiem
kąt ostry α dzieli ten trójkąt na czworokąt i trójkąt. Stosunek pola czworokąta do pola
trójkąta jest równy 5 : 3. Oblicz tangens kąta α
7. 6 pkt
W trapezie równoramiennym podstawy mają długości 9 i 12, a kąt między ramieniem trapezu i
dłuższą podstawą ma miarę 60 stopni. Oblicz promień okręgu opisanego na tym trapezie.
8. 5 pkt
Bok kwadratu opisanego na okręgu o równaniu x
2 + y
2 = 5 zawiera się w prostej o równaniu
x + 2y − 5 = 0. Oblicz współrzędne wierzchołków tego kwadratu.
9. 4 pkt
W prostopadłościanie długości krawędzi o wspólnym wierzchołku są równe a, b, c, długość
przekątnej prostopadłościanu jest równa d. Wykaż, że a + b + c ≤ d
√3
10. 5 pkt
Oblicz prawdopodobieństwo, że w pięciu rzutach symetryczną sześcienną kostką do gry suma
uzyskanych liczb oczek będzie równa 8.
11 paź 20:04
Godzio:
2.
x
2 − mx + m − 1 = 0
Δ > 0 ⇒ m
2 − 4m + 4 > 0 ⇒ (m − 2)
2 > 0 ⇒ m ≠ 2
|x
1 − x
2| > 2x
1x
2
√(x1 − x2)2 =
√(x1 + x2)2 − 4x1x2 > 2x
1x
2
√m2 − 4m + 4 > 2(m − 1)
√(m − 2)2 > 2(m − 1)
|m − 2| > 2m − 2
dla m ∊ (−
∞, 2)
−m + 2 > 2m − 2
−3m > −4
dla m ∊ (2,
∞)
m − 2 > 2m − 2
0 > m ⇒ m ∊ ∅
11 paź 20:09
Godzio:
Zadanie 3
x + y = 4 /3 ⇒ y = 4 − x
x3 + 3x2y + 3xy2 + y3 = 64
x3 + 3xy(x + y) + y3 = 64
x3 + 12xy + y3 = 64
x3 + y3 = 64 − 12xy
x3 + y3 ≥ 16
64 − 12xy ≥ 16
−12xy ≥ −48
xy ≤ 4
x(4 − x) ≤ 4
4x − x2 ≤ 4
x2 − 4x + 4 ≥ 0
(x − 2)2 ≥ 0
11 paź 20:18
Godzio:
Zadanie 4
a,b,4 −− arytmetyczny ⇒ 2b = a + 4
| a2 | |
4,a,b −− geometryczny ⇒ a2 = 4b ⇒ b = |
| |
| 4 | |
a
2 − 2a − 8 = 0
Δ = 4 + 32 = 36
√Δ = 6
| 2 − 6 | |
a2 = |
| = −2 ⇒ b = 1 |
| 2 | |
1) 4,4,4 lub −2,1,4
2) 4,4,4 lub 4,−2,1
11 paź 20:22
Godzio:
Zadanie 5
| π | | x | | cosx | |
tg( |
| + |
| ) = |
| |
| 4 | | 2 | | 1 − sinx | |
| cos(x/2) + sin(x/2) | |
| | cos(x/2) | |
| |
= |
| = |
| cos(x/2) − sin(x/2) | |
| | cos(x/2) | |
| |
| |
| = |
| x | | x | | x | | x | | cos2 |
| − 2sinx |
| cos |
| + sin2 |
| | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
11 paź 20:31
Arni: Zad 3.
x3 + 3xy(x + y) + y3 = 64
czemu sie zrobilo potem 12?
11 paź 20:55
Godzio: bo x + y = 4
11 paź 21:00
Arni: a fakt.
Zad5.
4 zapis od gory, Dlaczego tak zamieniles jedynke? Nie moge sie doszukac wlasnosci zadnej ktora
by t ospelnila
11 paź 21:03
Godzio: sprowadziłem do wspólnego mianownika
11 paź 21:05
Arni: to fakt
zad5.
Drugi zapis , sam koniec, dlaczego tam powstal ulamek?
11 paź 21:11
Arni: to fakt
zad5.
Drugi zapis , sam koniec, dlaczego tam powstal ulamek?
11 paź 21:12
Godzio:
Zadanie 7
h
2 + 10,5
2 = d
2
d
2 = 117
d =
√117
Z tw. cos:
d
2 = 2R
2 − 2R
2cos120
| 1 | |
117 = R2(2 − 2 * (− |
| ) ) |
| 2 | |
117 = R
2 * 3
R
2 = 39
R =
√39
11 paź 21:15
Arni: i przy okazji zad 3;
xy ≤ 4
x(4 − x) ≤ 4
skad to drugie?
11 paź 21:15
Godzio:
| x | | x | |
rozszerzyłem licznik i mianownik o cos |
| − sin |
| |
| 2 | | 2 | |
11 paź 21:16
Godzio: na górze napisałem y = 4 − x
11 paź 21:16
Arni: chodzsi o 1+tgx2 / 1−tgx2
11 paź 21:22
Arni: jeju tepy jestem w porownaniu z toba
![](emots/2/zeby.gif)
.
zad 7 pierwszy zapis , jest na to jakas regula ze podzieliles przez dwa?>
11 paź 21:23
Kejt: Godzio, zostaw coś dla innych
11 paź 21:27
Arni: tak przy okazji , masz jakies zestawienie wszyskich wlasciwosci i twierdzen abym mogl sie na
pamiec wyuczyc? moze wtedy latwiej mi to wszystkp pojdzie
11 paź 21:29
Godzio: To jest tak tylko przy trapezie równoramiennym po drugiej stronie jest taki sam x
więc:
| 12 − 9 | |
12 − 2x = 9 => 12 − 9 = 2x => |
| = x |
| 2 | |
Kejt w takim razie reszta dla Ciebie
11 paź 21:31
Godzio:
zestawiania własności nie mam bo raczej zapamiętuje z lekcji i później je utrwalam a trochę
tego jest
11 paź 21:34
Arni: d2 = 2R2 − 2R2cos120 a to skad?
11 paź 21:35
Kejt: nie, nie, naprawdę nie trzeba
![](emots/2/zeby.gif)
zadowolę się 10.
11 paź 21:35
Godzio:
z twierdzenia cosinusów
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Pomiędzy R i R jest kąt środkowy oparty na tym samym łuku co kąt 60
o więc ma miarę 120
o
11 paź 21:40
Arni: a mozesz przytoczyc twierdzenie?
11 paź 21:47
Święty: Twierdzenie cosinusów jest na stronie
543
11 paź 21:54
Godzio:
Zadanie 8
Z góry sorki za niedokładny rysunek
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Punkt przecięcia okręgu do prostej to środek boku:
S
CB = (1,2)
środek okręgu: S(0,0)
| 1 | | 1 | |
|SCBS| = |
| a = r ⇒ √5 = |
| a ⇒ a = 2√5 |
| 2 | | 2 | |
| 1 | |
|BS| = |
| a√2 i x + 2y − 5 = 0 |
| 2 | |
B(x,y)
√x2 + y2 =
√10 /
2
x
2 + y
2 = 10 i x = 5 − 2y
25 − 20y + 5y
2 = 10
5y
2 − 20y + 15 = 0
y
2 − 4y + 3 = 0
(y − 3)(y − 1) = 0
y = 3 v y = 1
x = −1 v x = 3
B(3,1), C(−1,3)
| 1 | | 5 | |
prosta prostpadła do y = − |
| x + |
| przechodząca przez B ma równanie: |
| 2 | | 2 | |
y = 2x + b B(3,1)
1 = 6 + b
b = −5
y = 2x − 5
Długość |AB| = 2
√5 ⇒ (3 − x)
2 + (1 − y)
2 = 20
9 − 6x + x
2 + 4x
2 − 24x + 36 = 20
5x
2 − 30x + 25 = 0
x
2 − 6x + 5 = 0
(x − 5)(x − 1) = 0
x = 5 v x = 1
y = 5 v y = −3
A(1,−3) (drugi punkt jest po drugiej stronie ale on nas nie interesuje)
| 1 | | 5 | |
Prosta równoległa do y = − |
| x + |
| przechodząca przez A: |
| 2 | | 2 | |
b = −2,5
prosta CD:
y = 2x + b C(−1,3)
3 = −2 + b
b = 5
y = 2x + 5
punkt przeciecia tych prostych to punkt D :
2,5x = −7,5
x = −3
y = −1
D(−3,−1)
Odp:
A(1,−3), B(3,1), C(−1,3), D(−3,−1)
Mam nadzieję że bardzo na około nie zrobiłem
11 paź 21:59
Arni: |x1 − x2| > 2x1x2 a to z czego wynika?
![](emots/2/ysz.gif)
Zad 2.
Jkaby ktos mial jakas strone ze wszystkimi wlasciwosciami , wzorami i twierdzeniami to prosze
zeby sie podzielil :<
11 paź 22:04
Godzio:
Zadanie 9
wiemy że:
d =
√c2 + a2 + b2
d2 = c2 + a2 + b2 ⇒ d
2 = (a + b + c)
2 − 2ab − 2ac − 2bc
d
2 + 2ab + 2ac + 2bc = (a + b + c)
2
a + b + c ≤ d
√3 /
2
(a + b + c)
2 ≤ 3d
2
d
2 + 2ab + 2ac + 2bc ≤ 3d
2
ab + ac + bc ≤
d2
ab + ac + bc ≤ c
2 + a
2 + b
2 /*2
a
2 − 2ab + b
2 + a
2 − 2ac + c
2 + b
2 − 2bc + c
2 ≥ 0
(a − b)
2 + (a − c)
2 + (b − c)
2 ≥ 0 c.n.d
11 paź 22:04
Godzio: Arni to wynika z polecenia
11 paź 22:05
Godzio:
Dobra to teraz zostało dla chętnych banalne zadanie 1,
do tego 6 i 10
11 paź 22:06
Arni: Ano tez prawda. A zapis ponizej?
11 paź 22:09
Godzio: A to trzeba już wpaść na pomysł jak to zapisać a jak wiadomo
√a2 = |a|
11 paź 22:09
Godzio:
Ломоно́сов, masz jakieś odpowiedzi żeby to posprawdzać?
11 paź 22:10
Arni: ok. tez juz czaje. a zapis ponizej?
11 paź 22:12
Kejt: 10 jest moje!
11 paź 22:12
Arni: a te wzore Veta czy jak mu bylo
11 paź 22:14
Godzio: zgadza sie
11 paź 22:16
Arni: dla m ∊ (−∞, 2) i ten drugi przedzial skad sie wzial?
11 paź 22:17
Ломоно́сов: Godzio, jedynie w zadaniu 8. , według szkicu rozwiązania w "Gazecie":
A=(3,1)
B=(−1,3)
C=(−3,−1)
D=(1,−3)
Reszta jest dobrze zrobiona
11 paź 22:17
Kejt:
zadanie 10
możliwości zdarzenia sprzyjającego:
1. 1 1 1 1 4
2. 1 1 2 3 1
3. 1 1 2 2 2
5+20+10=35
wszystkie możliwości:
|Ω|=n
k=6
5
powinnam to jeszcze dalej rozpisywać?
11 paź 22:19
Godzio:
Z tego co widzę to rozwiązanie w 8 jest ok tylko ja mam inne oznaczenia punktów ale ich
współrzędne są takie same jak u mnie
11 paź 22:25
Godzio: Jak na moje oko jest ok
![](emots/2/zeby.gif)
, nigdy nie wiem kiedy używać tych permutacji bez powtórzeń
11 paź 22:29
Kejt: ale się teraz podbudowałam
11 paź 22:35
Godzio:
Zadanie 6
| 3a2√3 | | 1 | |
P1 = 3x = |
| = |
| a*y*sin60 |
| 32 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 3 | | 4a − 3a | | 1 | |
a − y − |
| a = |
| a − y = |
| a − |
| a = |
| = |
| a |
| 2 | | 2 | | 2 | | 8 | | 8 | | 8 | |
z tw cos:
| 1 | | 1 | | a2 | |
z2 = |
| a2 + |
| a2 − 2 * |
| * cos60 |
| 4 | | 64 | | 32 | |
po skróceniu itd.
| 15a2 | | √15a | |
z2 = |
| ⇒ z = |
| |
| 64 | | 8 | |
Z tw. sinusuów:
| y * sin60 | | | | 3√5 | |
sinα = |
| = |
| = |
| |
| z | | √15a | | 10 | |
| 55 | |
cos2α = 1 − sin2α = |
| |
| 100 | |
| sinα | | 3√5 | | 10 | | 3 | | 3√11 | |
tgα = |
| = |
| * |
| = |
| = |
| |
| cosα | | 10 | | √55 | | √11 | | 11 | |
11 paź 22:39
mejciej: jak rozwiązywałeś zadanie nr.6 to musiałeś się gdzieś porządnie rąbnąć, ja zrobiłem metodą 3
razy
krótszą (mniejsza szansa na pomyłkę) i wyszło mi, że kąt alfa to pi/3. Przemyśl jeszcze raz
swoje rozwiązanie. Wskazówka: narysuj wysokość trójkąta, której spodkiem jest punk, w którym
nasza prosta przecina bok w połowie i względem wysokości odbij symetrycznie tą prostą.
Następnie zastosuj wzór na pole trójkąta bok*bok*sinus kąta między nimi*1/2. Wychodzi piękne
pi/3.
14 kwi 01:48
mejciej:
![rysunek](rys/26319.png)
P
AED=
12*x*
a2*sin AED
oraz: P
EDCB=P
AED+2*
12*x*a*
√32*sin(
pi2−{AED}) oraz wiem, że:
sin(
pi2−{AED})=cos(AED); teraz to już tylko masz stosunek pól, niewiadome się skrócą,
sincos=tg
14 kwi 02:01
mejciej: sorry, tgα=3√3, a nie √3
14 kwi 14:47
cvb: mam pytanie do zadania 7 czemu kąt srodkowy ma miare 120 skoro lezy na przeciwko kata 120 , bo
kat przy podstawie ma 60 .
15 kwi 09:55
mejciej: generalnie to suma kątów przy ramieniu trapezu NA PŁASZCZYŹNIE jest równa π, w trójkącie NA
PŁASZCZYŹNIE też jest równa π. Jeżeli gdzieś wychodzi inaczej, to znaczy, że jest błąd...
Jeżeli będziesz się opierał na fundamentalnych twierdzeniach, to każde zadanie
rozwalisz raz − dwa. Wiem, sypię banałami, ale najtrudniej zawsze jest zauważyć
rzeczy oczywiste, one zazwyczaj prowadzą do najkrótszych rozwiązań
18 kwi 20:10
igor: mam pytanie do zadania 10 Kejt jak obliczyłaś poszczególne P1 P2 P3 z wariacji bez powtórzeń?
czy mogła byś to jakos jasniej rozpisac?
19 kwi 22:50
Kejt: ło jeny.. teraz?
![](emots/2/zeby.gif)
to było tak dawno.. ja już nie pamiętam jak to robiłam
![](emots/2/zeby.gif)
mogę Ci to
objaśnić jutro.. tylko musisz się przypomnieć.
19 kwi 22:52
;): |x
1 − x
2|
Godziu nawet nie musiałeś liczyć tego bo gdy a = 1 to zauważamy że
|x
1 − x
2| =
√Δ taki mały niuanse
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Dopiero co wróciłem i za chwilkę również porobię te
zadanka
20 kwi 00:01
;): Nie zauważyłem a przecież to jest stare sam to nawet robiłem hehe
20 kwi 00:04
Aska: nie wie ktoś może, ile jest średnio zadań na maturze rozszerzonej?
20 kwi 00:19
Godzio: 11
20 kwi 00:20
;): 11 jest przeważnie chyba i 10
20 kwi 00:21
Basia:
Godziu
W zadaniu 8 posłużyłabym się wektorami
Po wyznaczeniu punktów B i C (tak jak zrobiłeś) masz
BS→=SD→
i
CS→SA→
A i D dostaniesz błyskawicznie
20 kwi 04:54
Basia:
Inny dowód
zadania 3
x+y = 4
(x+y)
3 = 4
3
x
3+3x
2y+3xy
2 + y
3 = 64
x
3+y
3 = 64 − 3x
2y−3xy
2
x
3+y
3 = 64 − 3xy(x+y)
x
3+y
3 = 64 − 12xy
x
3+y
3 = 64−12x(4−x)
x
3+y
3 = 12x
2−48x+64
x
3+y
3 = 4(3x
2−12x+16)
y = 3x
2−12x+16
Δ=(−12)
2−4*3*16 = 12*12−12*16 = 12(12−16) = −4*12 = −48
stąd
3x
2−12x+16≥4
stąd
x
3+y
3 ≥ 4*4=16
20 kwi 05:06
Basia:
niefortunnie użyta zmienna
nie y = 3x2−12x+16
tylko
f(x) = 3x2−12x+16
20 kwi 05:12
Basia:
Godziu
w zadaniu 4 masz wszystko dobrze oprócz odpowiedzi
a=4 i b=4
ciąg arytm. 4,4,4 i ciąg geometr. 4,4,4
lub
a= −2 i b=1
ciąg.arytm. −2,1,4 i ciąg geom. 4, −2, 1
20 kwi 06:10
Miłosz: Mam pytanie czy w zad 10 nie powinno być
5!3!*1!*2! ![](emots/2/pytajnik.gif)
21 kwi 12:59
Miłosz: Chodzi mi o to P2 obliczane przez kejt gdyż p1 i p3 mi pasuje a to nie bardzo
21 kwi 13:00
Sasza: czy ktoś obliczy zadanie 1?
21 kwi 17:22
Igor: Basia mam pytanie, czy ciąg stały jest ciągiem geometrycznym? Bo mnie uczono w szkole żeby tą
odpowiedź odrzucać. Jak to jest naprawdę?
27 kwi 18:57