rozwiązywanie równań
karola: Rozwiąże mi to ktoś ? Chciałam to pogrupować ale mi nie wychodzi
x3 − 3x2 − 10x + 24 = 0
10 paź 19:02
zxca: Szukaj dzielników liczby 24, a jak juz znajdziesz to potem podziel ten wielomian przez tą
liczbę, a dalej już łatwo.
10 paź 19:10
b.: jak nie wychodzi grupowanie, jest jeszcze jedna metoda:
121 (zobacz tam też przykłady z
rozwiązaniami, u dołu)
tutaj: pierwiastki całkowite są dzielnikami wyrazu wolnego, czyli 24
sprawdzamy:
x=1: 1−3−10+24 = 12 ≠ 0, czyli x=1 nie jest pierwiastkiem,
x=2: ....
x=3: ....
x=4: ...
x=6: ....
x=8:
x=12:
x=24:
(niestety, 24 ma dużo dzielników)
i liczby przeciwne do powyższych:
x=−1: −1−3+10+24 = 30 ≠ 0, czyli x=−1 nie jest pierwiastkiem,
itd.
jak pierwiastek a uda się znaleźć, to dzielimy podany wielomian przez (x−a) i dostajemy już
równanie kwadratowe
10 paź 19:12
Pomocnik: x
3−3x
2−10x+24=0
x
3−2x
2−x
2+2x−12x+24=0
x
2(x−2)−x(x−2)−12(x−2)=0
(x
2−x−12)(x−2)=0
Sposobu dokładnego nie znam jak to zrobić, ale spójrz sawsze na ostatni czynnik 24. Jego
dzielniki to 1,2,3,4,6,8,12,24.
Dzielniki od 1 do 6 sprawdzasz po kolei który by pasował do rozkładu. W tym przypadku pasuje 2
10 paź 19:14
Pomocnik: Jak ja pisałem, nie widziałem 2 panów up....
10 paź 19:14
Eta:
W( 2) = 8 −12 −20 +24 =0 => x= 2
podziel W(x) przez ( x−2)
otrzymasz: ( x−2)(x2 −x −12)=0 , Δ=.........
x= 2 v x = ....... v x=.........
10 paź 19:16
karola: Dzięki bardzo Wam wszystkim za pomoc

teraz już sobie poradzę
10 paź 19:18