roztwory , mieszaniny, stopy -procenty
Malwa ;d : W mleczarni zmieszano w zbiorniku 280 litrów mleka o zawartości 3,2 % tłuszczu i 100 litrów o
zawartości 3,5 % tłuszczu . Ile procent tłuszczu zawiera mleko w zbiorniku ? Wynik
zaokrąglij do 0,1 % .
Ktoś pomoże ?
10 paź 14:41
Bogdan:
Podobne zadanie już masz rozwiązane tutaj
59341.
Teraz Twoja kolej, rozwiąż sama to zadanie i pokaż swoje rozwiązanie, sprawdzę.
10 paź 14:51
Malwa ;d : ja zrobiła bym tak :
3,2% * 280 litrów + 3,5 % * 100 litrów = 896 + 350 = 1246 ale co dalej ?
10 paź 15:06
Malwa ;d :
10 paź 15:12
Malwa ;d : sorry błąd liczyłam jeszcze raz i powinno być dobrze :
0,032 * 280 = 8,90
0,035 * 100 = 3,6
8,90 + 3,6 = 12,5
280 l + 100 l = 380 l
12, 50 : 380 * 100 % = 3, 28 % zaokrąglenie 3,3
Teraz dobrze ?
10 paź 15:37
Bogdan:
| | 1246 | |
3,2 * 280 + 3,5 * 100 = 380x ⇒ x = |
| ≈ 3,3
|
| | 380 | |
Odp.: 3,3%
10 paź 15:44
Malwa ;d : dzięki za odpowiedź pewnie jeszcze niebawem porozmawiamy na temat matmy
10 paź 15:46
AS: Chyba popiszemy!
10 paź 16:47