roztwory, mieszniny, stopy - procenty
Malwa ;d : Do 5 kg 4 % roztworu soli wsypano 15 łyżeczek soli, każda o wadze 6 g. Jakie stężenie
procentowe ma otrzymany roztwór? Wynik zaokrąglij do 0,1 %
Pomocyy .
10 paź 13:18
Kejt:
teraz mi przypomnij.. masę podawało się w gramach, tak?
10 paź 13:19
Malwa ;d : tak w gramach .
10 paź 13:22
Kejt: 0,04*5 000=x
x=...?
10 paź 13:24
Malwa ;d : czy żeby obliczyć x należy pomnożyć 0,04 * 5000 ?
10 paź 13:29
Kejt: tak.
10 paź 13:30
Malwa ;d : a później obliczyć stężenie procentowe. Czyli co należy zrobić ? Jak obliczyć to stęzenie ?
10 paź 13:31
Kejt: najpierw policz ile dodano. potem dodaj to do x i do masy całego roztworu.
10 paź 13:32
Malwa ;d : x = 200 ale co jest tym x ?
10 paź 13:35
Kejt: masa soli w tym roztworze 4%.
10 paź 13:35
Malwa ;d : Wyszło mi 5790 g i teraz należy obliczyć stężenie procentowe ? tylko jak podłożyć te wartości ?
10 paź 13:42
Kejt: kolejno:
mr1=5 000g
ms1=x=200g
C%=4%
ms2=200 + 15*6=....g
mr2=5 000 + 15*6= ...g
nie wiem czy dobre oznaczenia są..
10 paź 13:44
Malwa ;d : dobra dzieki już mam wyliczone

prosiła bym o pomoc w nastepnym bo moja pani z matematyki ucząc nas przepisuje wszystko z
jakiegoś zeszytu i w ogóle nie tłumaczy .
10 paź 13:51
Malwa ;d : pomożesz ?
10 paź 13:53
Malwa ;d : Kejt prosze pomóż .
10 paź 14:01
Bogdan:

15 * 6 g = 90 g = 0,09 g
Rozwiązujemy jedno proste równanie: 4 * 5 + 100 * 0,09 = 5,09x ⇒ x = ...
10 paź 14:14
Bogdan:
Oj, chochlik: 15 * 6 g = 90 g = 0,09 kg
10 paź 14:15
Malwa ;d : dzieki wielkie za pomoc .
10 paź 14:20
aaaaaaaaaaa: βaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
23 paź 19:46
-.-: loool xD ja nie ogarniam

O D:
22 paź 23:04
jm xd :

Nienawidze matmy a muszę się uczyć co za pech xDD , podajcie jakiś przykłąd zadania i
rozwiążcie go teraz prosze
21 paź 11:03