Rozwiąż równania i nierówności
przemek: Bardzo proszę o pomoc. jak to rozwiązać

1. 2
2x+4 −4
x >15
2. log(35− x
3)/ log(5−x) >3
3. 5sinX − 3/sinX =2
9 paź 17:51
Maniak: 3. wymnażasz przez sinx i podstawiasz sinx = t i masz równanie kwadratowe
9 paź 17:55
Maniak:
2. Podstawiasz pod 4x = t i wyliczasz t >1
9 paź 17:57
M4ciek:
3.
5sin
2x−3=2sinx
5sin
2x−2sinx−3=0
sinx=t , t∊<−1;1>
5t
2−2t−3−0
Δ=4−4*5*(−3)
Δ=64
√Δ=8
Nie wiem co z tym
9 paź 18:03
przemek: do M4ciek : a skąd wzięło sie tam a drugiej linijce 5sin2x ?
9 paź 18:09
przemek: a juz wiem
9 paź 18:12
9 paź 18:18
przemek: no faktycznie. dziwne.
9 paź 18:24
inna^: √4:121 = ?
9 paź 18:26
Maniak: to już jest szczyt ignorancji

naprawde
9 paź 18:28
Nadek:
1. 22x+2 − 4x >15 ⇔4x(42−1) >15 i jesteśmy w domu
2 i 3 −jesteśmy w lesie
Ale ad 2−spróbój ustalić dziedzinę i dostaniesz 35−x3 >(5−x)3 lub 35−x3 <(5−x)3
Ale ad 3.Podstaw sinx=u
9 paź 18:34
Maniak: ad2. 35−x3 >(5−x)3 bo funkcja jest rosnąca
9 paź 18:38