równania i nierówności trudne
lila18: prosze o pomoc
1) 22x+4−4x>15
2) log(35−x3)/log(5−x)>3
3) 5sinx−3/sinx=2
dla mnie to masakra:(
8 paź 19:57
Godzio: 1)
2
2x * 2
4 − 2
2x > 15 2
2x = t
16t − t > 15
15t > 15
t > 1
2
2x > 1
2x > 0
x > 0
3)
| | 3 | |
5sinx − |
| = 2 sinx ≠ 0 |
| | sinx | |
5sin
2x − 2sinx − 3 = 0
Δ = 4 + 60 = 64
√Δ = 8
| | 2 + 8 | | 2 − 8 | |
sinx = |
| v sinx = |
| |
| | 10 | | 10 | |
| | 6 | | 3 | |
sinx = 1 v sinx = − |
| = − |
| |
| | 10 | | 5 | |
8 paź 20:09
think: ad2)

to jest trochę hmm bardziej pokręcone bo będą niestety przypadki
| log(35 − x3) | |
| > 3 |
| log(5 − x) | |
Dziedzina:
35 − x
3 > 0 ⇒ x∊....
5 − x > 0 ⇒ x∊....
5 − x ≠ 1 ⇒ x ≠....
log
5 − x(35 − x
3) > log
5 − x(5 − x)
3
1
o podstawa logarytmu jest z przedziału (0,1) czyli obustronnie upraszczamy log ale ze zmianą
znaku nierówności w drugą stronę:
35 − x
3 < (5 − x)
3
2
podstawa jest z przedziału (1,
∞) zostawiamy znak nierówności tak jak był:
35 − x
3 > (5 − x)
3
8 paź 20:14
lila18: dzięki wielkie
8 paź 22:19
lila18: Mam jeszcze pytanie do Godzio. Skad w pierwszej nierówności wzieło sie 2x > 0 skoro wczesniej
bylo 22x>1?
12 paź 08:49
mila: 1=20
22x>1
22x>20
2x>0
12 paź 10:44
naciol: Rozwiąż równanie:
2xx2 − 9*2x − 4x2 +36 =0
14 sty 22:40