Pole trójkąta, bok a i wysokość h. Proszę pomoc :)
agu: Suma długości boku a trójkąta i wysokości h poprowadzonej na ten bok jest równa 18 cm. Podaj
długość jaka powinien mieć bok a aby pole P trójkąta było największe.
9 paź 11:30
Kejt: a=9 ;>
9 paź 11:32
agu: A jak to policzyć i w ogóle? Tak żeby na sprawdzianie było zaliczone
9 paź 11:37
Kejt: hm.. szczerze to nie wiem. po prostu jeśli masz sumę powiedzmy to 18. to dzielisz to na dwa, bo
największym iloczynem jest kwadrat. nie wiem czy rozumiesz
9 paź 11:45
Godzio: Zaraz się policzy
9 paź 11:47
Kejt: o. dzięki Godzio
9 paź 11:48
Kejt: może wreszcie się nauczę jak to się liczy, bo wstyd
9 paź 11:48
Godzio:

h + a = 18 ⇒ h = 18 − a
| ah | | a(18 − a) | | −a2 + 18a | | 1 | |
| = |
| = |
| = − |
| a2 + 9a |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
największa wartość będzie dla wierzchołka:
| | −b | | −9 | | −9 | |
aw = |
| = |
| = |
| = 9 |
| | 2a | | | | −1 | |
dla a = 9 i h = 9 Pole trójkąta będzie największe
9 paź 11:49
9 paź 11:51
agu: po przeczytaniu tego kilka razy, zrozumiałam : D.
Dziekuje wam
9 paź 11:52