Potrzebuje wytłumaczenia..
Proszę o wytłumaczenie :(:

proszę o wytłumaczenie..:(
Uwzględniając dane przedstawione na rysunku, oblicz długość odcinka x;
Wiem ze wynik to 4 ale potrzebuje wyjaśnienia jak to obliczyć..

w piątek mam sprawdzian
i potrzebuje waszej pomocy..
6 paź 18:41
Proszę o wytłumaczenie :(: Podbijam
6 paź 19:04
Proszę o wytłumaczenie :(: Podbijam
6 paź 19:09
Godzio:
Jeśli połączysz A z C i B z D otrzymasz 2 trójkąty podobne z których możesz ułożyć proporcję:
| 4 | | x | |
| = |
| ⇒ 4x + 24 = 10x ⇒ 24 = 6x ⇒ x = 4 |
| 10 | | x + 6 | |
6 paź 19:11
Proszę o wytłumaczenie :(: a skąd to 10

pod 4
6 paź 19:14
Proszę o wytłumaczenie :(: Podbijam
6 paź 19:15
Godzio: Z podobieństwa ACP ~ PBD miałeś/aś coś takiego na lekcji ?
6 paź 19:15
Proszę o wytłumaczenie :(: to zadania z książki mam tu duzo zadań i nie wiem jak zacząc to robić odp do nich mam ale co mi
po nich jak nie wien jak je robic.. a w piatek kartkówka
6 paź 19:18
6 paź 19:20
Proszę o wytłumaczenie :(: nie riozumniem dlaczego 4 przez 10 i tam dalej z tymi x . bo obliczenia to wiem..
6 paź 19:20
Proszę o wytłumaczenie :(: ja w ksiązce mam taki wzor
{PM}2={PA}*{PB}
6 paź 19:24
Godzio: To wynika z podobieństwa
6 paź 19:25
Proszę o wytłumaczenie :(: nie rozumniem
6 paź 19:26